Gott nytt år!

Sitter i soffan. Färdigsminkad, fixad i håret och med klänningen på. Om en timma kommer våra gäster och jag skall strax skjutsa in oxfilén i ugnen. Utanför fönstret skjuts det fyrverkerier och vi verkar ha världens bästa läge för jag ser alla fina färger härifrån :)


Vill passa på att önska er alla ett gott nytt år och en trevlig kväll! 2011 blir ett mycket bra år, det känner jag på mig!




Hälsoplan 2011

Skapar en ny kategori som heter "Hälsoplan 2011". Här hamnar detta första inlägg som beskriver planen. Här kommer jag med jämna mellanrum följa upp hur det går med min plan. Jag har inga mätbara mål, typ "orka si och så här mycket i bänkpress" eller "minska så här många cm i midjan". Målet är att må bra och känna mig ännu mer nöjd med mig själv. Kanske dyker det upp andra mål under året, i så fall lägger jag såklart upp dem här!

Mat

•Ordentliga och nyttiga frukostar för att orka hålla igång.
•Mellanmål!! Jag vill inte vara vrålhungrig och tokseg i hjärnan vid lunch.
•Bra fetter och protein, komplettera med långsamma kolhydrater. LCHF-tänket går jag alltså delvis ifrån, och hoppas att min mage inte blir arg...
•Ta tillskott med omega-3 (och såklart försöka äta mer fet fisk)



Träning
•3 gympass i veckan
•3 konditionspass i veckan á minst 40 minuter
•Börja med löpträning
•Gå på pass bara för att det är roligt, även om jag inte kommer blir "rå-fit" av det. I höst har jag varit ganska hård mot mig själv och nästan bara tränat sådant som jag har en ordentlig plan/tanke med. Men dans, aerobics, gympa och annat som jag tycker är roligt måste också få plats!



Välbefinnande
•Yoga/meditation/avslappning
•Lägga mer tid på att läsa böcker, något som jag älskar
•Mer tid till kvalitetsumgänge med nära och kära. Svårt att mäta men SÅ viktigt!





Dagens träning - ben, rumpa, mage

Skönt men snabbt pass i gymmet idag. Hade bestämt att det var ben, rumpa och mage som skulle få jobba idag. Körde en del superset för att bli ordentligt trött och för att hinna med så mycket som möjligt innan de stängde, jag var inte direkt ute i god tid...

Så här såg passet ut:
Insida lår i kabelcross
Rumpa och baksida lår på pilatesboll
Fällkniven med pilatesboll mellan fötterna
Plankan på pilatesboll
Indrag (för magen) på pilatesboll
Knäböj
Marklyft
Utfallssteg med skivstång

Skönt var det som sagt, och sen bar det hem för att städa hela lägenheten. Imorgon kommer några vänner hit för att fira nyårsafton. Det blir lugnt, med god middag och sällskapsspel. Jag är nöjd!



Mellanmål?

En del i min hälsoplan för 2011 (som jag inom någon dag skall publicera på bloggen) är att jag måste bli bättre på att äta mellanmål.  Jag är jättedålig på det och blir istället tokhungrig till lunchen/middagen. Helst skall det vara sådant som jag inte måste ha i kylskåp, för när jag är i skolan är det svårt att hålla saker kalla. Nu behöver jag alla tips jag kan få på goda, mättande och nyttiga mellanmål! Självklart är jag också intresserad av sådant som måste kylas, jag är ju hemma ibland också :)

 

Så kom igen, vilka är era bästa mellisar?

 

 



Dagens träning - kondition

Nyss hemkommen efter ett härligt konditionspass. Cykel 20 min, roddmaskin 10 min och löpband (gå med lutning och löpning) 20 min. Nu känner jag mig full av energi och skall strax åka iväg för att se om jag kan få tag på lite nya kläder. Efter en ordentlig utrensning i byrån och garderoben är jag i desperat behov av nytt. Tycker egentligen inte alls om att shoppa kläder, men nu måste jag tvinga mig själv. I provrum är det så lätt att se allt man önskar att man inte hade, och också avsaknaden av sådant man önskar att man hade. Tänk att vi har så svårt att vara nöjda med oss själva. Varför!? Idag skall jag verkligen anstränga mig för att bara se positiva saker. Önska mig lycka till!




Dagens middag - kycklinggryta med avokado

Känns som att jag säger det varje gång, men det HÄR är nog faktisk min favoritmat...! Receptet har jag fått från en kompis för flera år sedan, men det är först på senare tid vi börjat laga det regelbundet. Snabbt, lätt och riktigt smarrigt! Det är curry i grytan, något som min sambo egentligen inte alls gillar. Men faktum är att här tycker han att det är helt okej. Inte så mycket currysmak alltså, utan mer krämig avokado och mumsig kyckling...!

 

Kycklinggryta med avokado
(receptet är lagom för 2 personer och en matlåda)
1 stor kycklingfilé eller två mindre
1 avokado
purjolök
1 tsk curry
2 dl vatten
1 buljongtärning (höns eller grönsak)
1 dl grädde
1 dl creme fraiche
lite soja
salt & peppar
Skär kycklingen i bitar. Stek tills den fått fin färg. Salta och peppra. Strimla purjon och fräs med kycklingen. Strö över curry. Fräs lite till. Häll över vatten och lägg i buljongtärningen. Låt puttra en stund. Ha i grädde och creme fraiche. Smaka av med lite soja. Låt puttra lite till. Skär avokadon i kuber. Häll i precis innan servering. Avokadon skall bli varm men får absolut inte koka! Man kan med fördel låta grytan stå under lock kanske 5 minuter innan man äter. Då blir avokadon perfekt!


Dagens träning - axlar, bröst, triceps + promenad

Vid lunchtid åkte jag till gymmet för att låta axlar, bröst och triceps få sig en omgång. Riktigt skönt pass! Jag tycker allra bäst om att gymma när det inte är så mycket folk att trängas med, allra bäst när det nästan är folktomt :) Idag var det förvånansvärt mycket folk trots att det var mitt på dagen. I vanliga fall är det nästan alltid lugnt på gymmet då, men jag antar att folk fortfarande är lite jullediga.

I mitt nya axlar-bröst-triceps-pass finns bl.a. några övningar för bröstmusklerna i cabelcross, riktiga favoriter och jag känner mig så stark! Kul!

Efter middagen gick vi en powerwalk jag och sambon, skönt med lite frisk luft och en ordentlig pratstund. Pratade bl.a. om skidresan som vi skall åka på med min familj vecka 2. Till Trysil bär det av och där skall vi fira min pappa som fyller 60 år! I början av sommaren skall vi fira honom ännu mer med en härlig resa som vi planerat och längtat efter länge - två veckors segling i Grekland! Det ser jag verkligen fram emot... Någon som gjort något liknande?


Fina julklappar!

När man var liten var julklapparna och deras innehåll det centrala (eller i alla fall nästan) på julafton. Så är det inte längre! Nu är umgänget med människor man tycker om viktigast. Roliga spel, prat och god mat bidrar också till en bra helg! Julklappar är fortfarande roligt, framförallt att ge tycker jag. I år fick jag riktigt bra och nyttiga klappar, bl.a:

Presentkort på massage - riktigt härligt och något som jag aldrig unnar mig, men som jag älskar.
Medlemsskap på vår golfklubb av svärföräldrarna - mycket bra present!
Träningskläder - alltid välbehövligt
Parfym som jag önskat mig

När alla barn lagt sig på julaftonskväll (natt) spelade vi vuxna ett julklappsspel. Jag "vann" fina whiskeyglas som sambon blev överlycklig över, och han vann spelet "Med andra ord", som jag blev överlycklig över :) Win, win!

Riktigt roligt spel som jag verkligen rekommenderar! Vi satt uppe halva natten och spelade, skrattade och babblade.


Fick du några bra julklappar?




Quinoagröt med päron och hasselnötter

Tror att jag för några veckor sedan skrev att jag visserligen mår riktigt mycket bättre i magen av att äta LCHF men att jag var så innerligt sugen på typiskt "nyttig" mat. Har bestämt mig för att äta lite kolhydrater, sådana som har lågt GI och är långsamma. Kanske påverkar de inte min mage negativt? Jag får testa...! Vitt ris och pasta håller jag mig däremot ifrån!

Idag startade jag dagen med en god Quinoagröt som jag hittat receptet på i Fitness Magazine (tror jag). Ändrade om lite och det blev en riktigt god och nyttig frukost!

Quinoagröt med päron & hasselnötter
1 dl vit quinoa
2 dl vatten
1 msk linfrön
1/2 grovhackat päron (+ lite till att servera med)
1 krm salt
Koka ihop i ca 10-15 minuter. Servera med lite rivet päron, hackade hasselnötter och lite mjölk! Mums!

 

Vilken är din favorit-frukost?


Dagens träning - rygg, baksida axlar & biceps

Testade det ena av mina nya gympass idag. Har bestämt mig för att dela upp kroppen så här:
  • Rygg, baksida axlar & biceps
  • Axlar, bröst & triceps
  • Ben, rumpa, mage
Bland annat ingår följande övningar i mitt rygg, baksida axklar & biceps-pass: Latsdrag, rodd i cabelcross, rygglyft på pilatesboll, utåtrotation i cabelcross, bicepscurl.

Den första gången jag kör igenom ett nytt pass blir det mycket pillande med vikter och inställningar och därför blir jag inte lika slut som när passet sitter ordentligt. Men kul är det ändå!

Hur ofta byter du pass i gymmet, kanske är du en sådan som varierar dig hela tiden?

 

 


Tacomiddag!

Efter all julmat känns det gott med något som inte alls smakar kryddpeppar, senap, kanel och andra julsmaker. Tacos sitter finfint! Vi gör alltid egen tackokrydda. Enkelt, gott och helt utan e-nummer och annan skit!

Taco-krydda till ca 400 gram köttfärs
1 tsk salt
2 krm cayennepeppar
4 tsk spiskummin
1 tsk lökpulver
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk svartpeppar
1 vitlöksklyfta
Blanda de torra ingredienserna. Stek köttfärsen och häll över kryddorna. Häll över en liten skvätt vatten. Pressa i vitlöksklyftan och stek ihop en stund.

Ungefär så såg min tacotallrik ut. Majs, paprika, babyspenat, tomat, tacosås, köttfärs och creme fraiche. Mums! Vad innehåller din favorit taco-tallrik?


Min träning vecka 51

Måndag: Armar, axlar, mage 60 min
Tisdag: Gymkondition 50 min (cykel och löpband) + promenad 50 min
Onsdag: Gympass med fokus överkropp där jag testade nya övningar 60 min
Torsdag: -
Fredag: Julaftonspromenad 40 min
Lördag: Längdskidor 60 min
Söndag: -

Julvecka och därför lite lugnare än vanligt, men jag är mycket ändå :)


Hemma!

I natt kom vi hem från Västerås och det var SÅ skönt att sova i sin egen säng... Julhelgen har varit underbar och full av härliga aktiviteter och mys med nära och kära.

Det har såklart varit så där med maten. En hel del socker såklart, men så är det med jul och så skall det väl vara! Däremot har det varit gott om härliga promenader och lite skidåkning och såklart massa bus med småkusiner.

Idag skall vi fylla kylskåpet igen, det gapar tomt! Jag är så sugen på att laga nyttig och god mat efter alla köttbullar och prinskorvar... Ett ordentligt pass på gymmet måste vi också hinna med!

God fortsättning till er alla!

God Jul!

Vill passa på att önska mina (idag) rekordmånga läsare en riktigt GOD JUL! Imorgon bitti sätter vi oss i bilen för att åka de 35 milen till Västerås för att fira med stora, härliga släkten. Alla julklappar är inhandlade och rimmen påbörjade.
När jag satt i bilkö tidigare idag tackade jag mig själv för att jag hade papper och penna tillhands, passade på att rimma lite :)

Det är jätteroligt att ni är så många som hittar hit och framförallt fortsätter att läsa! Hoppas att ni får en fin julhelg med alla ni tycker om! Passa på att motionera på typiska julvis: dansa runt granen, åk pulka, åk skridskor, åk skidor promenera med släkten, och framförallt - använd mag och kindmuskler till att skratta och le :)



Många kramar till er!



Dagens träning - armar, axlar, mage

Vilket skönt pass jag precis varit! Knappt något folk alls i gymmet, vi var tre stycken tror jag under den timmen jag var där :) Jag passade på att utöver mitt vanliga pass testa några nyheter som jag nog skall lägga in i mitt schema. Tycker att det är skönt att kunna testa olika vikter och inställningar när det inte är så mycket folk där, gott om tid. Dessutom inbillar jag mig att folk tittar snett på mig när jag verkar ovan vid något - t.ex. en ny övning i gymmet. Naturligtvis är det inte så, men inbillning kan ibland vara riktigt allvarliga grejer... Testade t.ex några bröstövningar i kabelcrossen, tror att jag kommer ha skööööön träningsvärk imorgon! Är riktigt sugen på att dra igång seriöst med träningen igen efter nyår!

På vägen hem satt jag i jordens längsta bilkö. Dum som jag var valde jag att inte cykla idag, har snöat ungefär 20 cm snö idag/inatt och cykelvägarna är inte plogade. Dessutom är det svinkallt och jag var lite lat. Så jag tog bilen, dumt nog. På vägen hem satt jag i bilköer som gjorde att det tog 45 minuter från gymmet och hem, en resa som brukar ta max 10 minuter. Suck!

Nu skall jag åka till min bästis och mysa hela kvällen, imorgon åker vi till Västerås för julfirande!
Ha en trevlig kväll, och återigen vill jag gärna uppmana er - skriv en liten kommentar om vem du är som läser min blogg. Det är kanske 3-4 personer som kommenterar, och mååååånga mer som läser! Vilka är ni? :)


Lycka är...

Lycka är att ha hittat den man vill spendera sitt liv med. Lycka är att känna sig sedd och viktig. Lycka är att titta på den andra personen och bli alldels varm i magen. Lycka är att veta att det är rätt. Lycka är att veta att man är älskad. Lycka är att få vara tillsammans.

Lycka är att gå promenad mitt i natten med den man älskar när snön faller i stora flingor från himlen. Vilket är precis vad jag just gjort!

Godnatt!

Julgodis * 2

Nu har vi fixat klart de julgodisar vi lovat att bidra med till julfirandet, Mjölkchokladfudge och Skumtomtefudge. Båda är riktigt goda, men såklart väldigt söta!

Skumtomtefudge:
12 st skumtomtar
50 g smör
1 dl vispgrädde
1,5 dl socker
100 g vit choklad

Lägg alla ingredienser utom chokladen i en kastrull. Koka ihop tills tomtarna smält. Det tar allt som allt typ 10 minuter. Blanda i den vita chokladen och rör tills den smält. Häll upp i en form som är ca 15*20 cm, klädd i bakplåtspapper. Låt stelna och skär sedan upp i kuber. Njut!



Mjölkchokladfudge:
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
100 gram mjölkchoklad (jag har testat både billig och dyr, det spelar ingen roll för smaken. Enligt mig)

Koka ihop grädde, socker och sirap tills det klarar kulprovet. För mig tar det minst 30 minuter, men jag tror att det beror på storlek på kastrull. Lägg i smör, låt smälta. Lägg i choklad, låt smälta. Häll upp i en form som är ungefär 15*20 cm och klädd med bakplåtspapper. Hur stor form du skall ta beror på hur höga du vill att dina fudgar skall vara. Min form är 13*21 och det blir ganska höga fudgar. Låt stelna och skär upp i fina kuber :) Njut!

 


Dagens middag - Fläskkotlett med rödlök & balsamicokompott

Goda, möra fläskkotletter med en riktigt god "röra" gjord på rödlök och balsamvinäger! Receptet har jag hittat i någon mattidning och modifierat lite.

Stek fläskkotletterna i smör så att de får en trevlig yta. Häll över ca 6 dl vatten i pannan och låt puttra under lock i 30 minuter, då blir de möra och goda!


Rödlöks och balsamicokompott:
2 rödlökar
2 msk balsamvinäger
3 dl spad från kotletterna
en skvätt soja

Skär rödlök i smala skivor. Stek i smör på mellanhög temperatur. När löken är gyllenbrun och mjuk tillsätter du soja, balsamvinäger och 3 dl spad från kotletterna. Låt puttra ihop till en kompott.

Servera med fläskkotletterna och valfritt annat tillbehör :) Mums!

 


Dagens träning - kondition



Pust! Härligt konditionspass på gymmet är precis avklarat. Kände mig riktigt stark när jag sprang där på löpbandet, vilken lycka :) Kanske blir det en löptjej av mig en vacker dag? Cyklade en stund på motionscykel också. I vår skall jag försöka klämma in ett spinningpass i veckan. Har bara varit på spinning en handfull gånger (för länge sedan) och gillade det inte särskilt mycket då, men nu när jag är lite äldre och visare (?) kanske jag inser hur kul och bra det är för kondisen! Gillar du spinning?

Nu måste jag stoppa i mig något i matväg, är hungrig som en varg! Min fina sambo är ute och åker skidor med sin pappa, så här är det lugnt :) Ikväll skall vi göra lite julgodis som vi har lovat att ta med till julfirandet: Mjölkchokladfudge och skumtomtefudge. Förhoppningsvis blir det bra! Recept och bilder kommer senare...


Lagrad Coca-Cola?

Det gick fortare än vi trodde och nu är vi klara med röjandet i källarförådet. Två vändor till återvinningscentralen blev det, med den lilla Opel Corsan full med skräp!

När jag rensade våra två golfbagar hittade jag en halvfull flaska med Coca-Cola. Vi diskuterade lite och insåg att den nog var från sambons senaste golftävling, i juli. Lite äcklade blev vi, men var tvungna att lukta på den innan vi hällde ut den i vasken, och vet ni? Den luktade som att den var köpt igår. Ingen av oss makade såklart, men jag tror inte att man hade märkt så stor skillnad. Möjligtvis att den var lite avslagen. Vad stoppar de för skit i Coca-Cola som gör att den håller sig så där? Bläääää! Inget för mig!


Röja källarförråd

I flera månader har jag sagt till sambon "Vi måste städa ur förrådet i källaren". Efter renoveringen av vår lägenhet har bergen av grejer där nere bara växt och växt. Förrådet är kanske 4*4 meter, så det är ett stort förråd, men jag skämtar tyvärr inte när jag säger att det inte går att röra sig där inne nu. Man måste kliva över kartonger, ducka för saker i taket, trycka och plocka undan prylar för att hitta det man vill. Vi måste röja.

Igår sa sambon "Vi kanske skulle röja i källaren imorgon". Jag blev alldeles stel, "Hm...?" Inte alls sugen men nu måste det ske! En ordentlig frukost och nu skall vi sätta igång. Önska oss lycka till!


Kvalitetstid med min stora kärlek

Jag och min sambo har båda ett väldigt upptaget liv. Han pendlar 10 mil enkel väg varje dag och är sällan hemma före 20.00 på veckodagarna. Jag tränar nästan varje dag, han försöker hinna med i alla fall 3 gånger/vecka. Vi har båda mycket plugg i perioder.

Jag klagar inte, jag vet att det är mycket värre för många andra, allra helst om man har barn som skall hämtas/lämnas osv, osv. Men vi ses inte alltför mycket på veckorna och de senaste helgerna har varit helt galna! När vi ätit middag hamnar vi (som många andra antar jag) framför tv/dator och strax är det dags att gå och lägga sig. Vi försöker sitta och bara prata med varandra en liten stund varje dag, men av någon anledning blir det inte alltid av. Ibland stänger vi av tv:n och datorn och tar fram ett vanligt sällskapsspel/kortlek. För oss har det blivit kvalitetstid, att spela spel. Ikväll blir det TP! Sist vann jag, hoppas att det upprepar sig idag!

Julklapp till oss från mina föräldrar för 2 år sedan, välanvänt!

 

Vad är kvalitetstid med dina nära och kära för dig?





Dagens middag - Renskavsgryta med lingon

Min systers pojkvän är Same och har massor med renar. Tyvärr får vi köpa vårt renkött på Ica då de bor ganska många mil härifrån - men jag tänker alltid mycket på dem när vi äter renskav :) Det här är mitt favoritrecept! Även om det bara är salt och peppar som är kryddor smakar det så himla gott! Tyvärr hade jag redan ätit upp när jag kom på att jag skulle fota, så ni får nöja er med en lånad bild, igen. Min tallrik såg ungefär likadan ut, men vi serverade med broccoli och blomkål. Det gröna på bilden finns heller inte med i mitt recept!


Renskavsgryta med lingon
1 pkt bacon i bitar
1 pkt renskav
1 rödlök
2 dl grädde
Salt & Peppar
Lingon till servering

Stek rödlök, renskav och bacon var för sig. Lök och renköttet i smör, baconet steks bäst i sitt eget fett tycker jag. Lägg i alltsammans i grytan igen, salta och peppra. Häll över grädden och allt stek"flott" och låt puttra ihop. Strö över lingon och servera!


Mums, mums! Skynda att testa :)








Dagens träning - armar, axlar, mage

Jag hade absolut ingen motivation alls i eftermiddags men sambon "tvingade" med mig till gymmet. Promenad i snön dit och promenad i ännu mer snö hem. På gymmet körde jag igenom armar, bröst, axlar och på slutet magcirkel ihop med sambon. Känner att det skall bli skönt att komma hemifrån några dagar och inte kunna träna som vanligt, jag tror att det kommer göra underverk för mig inspiration! Över julhelgen och dagarna efter skall jag åka mycket skidor, leka i snön med småkusiner och gå promenader. Det får bli min träning!

Det börjar bli dags att sätta ihop nya gympass. Jag kör samma pass i typ 8 veckor för att sedan växla övningar. Har lärt mig att det är viktigt för att musklerna skall fortsätta utvecklas, och inte "vänja sig". Just nu tryter inspirationen, men jag skall titta bland mina urklipp från tidningar och hoppas få ihop några bra pass! Jag har delat upp kroppen i 2 styrkepass: Armar, axlar, mage (och bröst) & Ben, rumpa och rygg. Vet att många delar upp 3 pass eller fler, men eftersom att jag tycker om att gå på gruppträningspass och försöker göra det några gånger i veckan tycker jag att två pass är nog. Hur gör ni?

Jag vill jättegärna ha tips på bra övningar att ha med i mina kommande pass, vilken/vilka muskler som helst! Överös mig :)


Frukost

Dagens frukost består av resten från julbordet igår; Ägghalvor med dillröra & räkor och köttbullar :) Nu skall jag snabba mig iväg till skolan för årets sista föreläsning! I eftermiddag tror jag att jag skall pyssla fram fina julklappsetiketter och börja rimma!


Mini-julafton

Pust! Nu är det lilla julfirandet med mina föräldrar slut och vi har haft så mysigt! Jag är trött och skall nog snart lägga mig i sängen och läsa lite innan jag släcker lampan.

Vid 16-tiden kom mamma, pappa, mormor och mina föräldrars hund hit. Vi började med glögg, pepparkakor och "ikapp-snack". Sen åt vi mat. En del mat blev det fast vi hade sagt att det skulle vara ett litet julbord med bara det allra viktigaste. Utöver det vanliga (köttbullar, korv, ägg osv osv) hade vi viltpatéer som jag och mamma köpt på en julmarknad, två sorters lax med min mormors underbara sås och "Mollösundssill" som är en riktig favorit i vår familj. Till efterrätt åt vi Ris á la Malta och hallonsås. Dessutom hade vi flera sorters julgodis, lussekatter och annat.

Efter maten ville vi alla se slutet på handbollsfinalen, så då blev det lite slappande i soffan innan vi öppnade julklappar. Jag fick flera fina träningstoppar av mina föräldrar, satinlakan av mormor och en äggkokare! Mamma vet att jag äter mycket ägg och tyckte därför att det passade! Imorgon testar vi den och hoppas att den gör perfekta ägg.

Av mig och sambon fick mina föräldrar DVD-boxen "Sällskapsresorna" (Lasse Åberg) och när vi var klara med alla julklappar tittade vi på "SOS - segelsällskapsresan" och åt Ris á la Malta med hallonsås, min favorit! Mysiga, mysiga kväll.

Imorgon går jag på årets sista föreläsning, men det känns som att jag har jullov och att det bara är "på skoj" jag är där. Jag hoppas att det blir intressant i alla fall, på eftermiddagen hoppas jag på lite skidåkning och gym!

Min träning vecka 50

Måndag: Skivstång/Kondition 75 min
Tisdag: Gymkondition, löpband & cykel 55 min
Onsdag: Armar, axlar, mage 50 min
Torsdag: Ben, rumpa, rygg 60 min
Fredag: Gymkondition, löpband & cykel 60 min
Lördag: Gymkondition, cykel & roddmasin 30 min + armar, axlar, mage 40 min
Söndag: Vila!

Vilodag med minijul

Idag är min vilodag den här veckan. För att träningen skall ge maximal effekt är jag helt övertygad om att kroppen behöver vila ibland. Inte prestera, bara ta det lugnt! Idag är en sådan dag...

I kväll kommer mina föräldrar och min mormor hem till oss för lite julbord och mys med klapputdelning. Julafton firar vi som sagt med sambons släkt i Västerås och därför får det bli minijul idag! Alldeles strax skall jag ställa mig och steka köttbullar och fixa lite annat inför julbordet, slå in klappar och dricka en kopp glögg. Rimma måste jag såklart också göra. Rimmar ni på era julklappar?

 


Dagens träning - kondition & styrka

Började med kondition i 30 minuter, cykel och roddmaskin. Det var fruktansvärt länge sedan jag rodde och jag räknar med ordenlig träningsvärk i ryggen imorgon :) Tycker egentligen att det är ganska tråkigt, men med lite jäklar-anamma och musik i öronen går 10 minuter bra.

Styrkedelen fokuserades på armar och axlar. Gjorde mina favoritövningar ur mitt överkroppspass och några som jag sällan gör men som jag nog skall lägga in framöver.

Nu: lunch, spenatsoppa. Sen: julshopping i Göteborg.

Ha en bra lördag!

Lördagsfrukost

Härliga lördagsmorgon! Ett lätt snöfall utanför fönstret och jag sitter med en varm kopp te :)

Min frukost idag, mätt och nöjd! Avokado, keso, ägg, skinka, sallad & tomat.

 

Gårdagskvällen var underbar! Det är så härligt med en riktigt nära vän som jag har kännt nästan hela mit liv och som kan mig utan och innan. Vi satt uppe halva natten och diskuterade allt mellan himmel och jord. Egentligen hade jag och sambon planerat att åka till Stockholm på måndag för att göra våra sista julklappsinköp, men vi har ändrat våra planer och det innebär att jag hinner träffa bästa bästisen 3 dagar nästa vecka också innan jag beger mig mot Västerås där vi skall fira jul. När jag kommer hem har hon åkt och då dröjer det länge innan vi ses igen... Men det skall jag inte tänka på nu!

Senare idag åker vi till Göteborg för att gå lite på stan, och ikväll är vi bjudna på middag hos vänner där nere. Det blir en bra dag! Först skall jag åka till gymmet och träna. Blir nog ett pass med bara favoritövningar, det är jag sugen på :)

 

 

 

 


Dagens träning - kondition

Lycka! Precis hemkommen efter ett hårt konditionspass i gymmet. Jag hade massa energi och orkade springa längre (under samma tid) än vanligt. Klämde in lite cykling också, har verkligen fastnad för den konditionsformen och varvar tungt, tungt med snabbt och lätt. Svetten rinner och jag ler inombords!

Nu skall jag strax köra iväg sambon på killkväll och senare får jag ÄNTLIGEN träffa min bästis som tidigare i höstas flyttade 100 mil bort. Ikväll kommer hon hem och jag tänker stå på trappen för att ta emot henne! Kvällen blir lugn med middag och mycket, mycket babbel! Som jag har längtat...

Vad bjuder er fredagskväll på?

Omega 3-kapslar och andra tillskott

Äter ni Omega 3-tillskott? Vilken sort i så fall? Jag äter alldeles för lite fisk och vet att jag borde äta det oftare, men av någon dum anledning gör jag det ändå inte. Av den anledningen borde jag alltså äta tillskott med omega3. Dessutom har jag förstått att det är bra att äta som tillskott om man tränar mycket. Vilka är fördelarna, enligt dig? Finns det några andra tillskott som du äter på grund av träningsmängd?





Ledig dag

Sovmorgon. Lång frukost med sambon. Nyhetsmorgon i soffan. Blå himmel.
Jag är ledig!! Morgonen var som ni säkert förstår alldeles underbar :) Det är skönt att vara ledig och jag njuter i fulla drag!

Förmiddagen spenderade vi på ett närliggande köpcentra. Trots att det är fredag idag och jag trodde att alla skulle jobba var det väldigt mycket folk ute och handlade. Pust! Jag köpte en julklapp till mig själv - nya längdskidor!

Vita med guldig text och guldiga detaljer. Jag tror att jag blir en bättre skidåkare nu :)


Nu blir det lunch och sen åker jag till gymmet för ett konditionspass!



Dagens träning - ben, rumpa, rygg

Eftermiddagens träningspass med sambon var riktigt lyckat! Mitt fokus var ben, rumpa rygg och jag körde bl.a. följande övningar:
  • Utfall med skivstång
  • Marklyft
  • Knäböj
  • Ryggresning på pilatesboll
  • Rumplyft på pilatesboll
Sambon sa "jag är sugen på att inte kunna röra armarna imorgon", och jag gav honom glatt mitt armar/axlar-pass som jag är mycket nöjd med! Bl.a. följande övningar:
  • Militärpress
  • Bröstpress liggandes på pilatesboll
  • Axellyft rakt ut från kroppen
  • En övning för Rotatorkuff och Delta som jag absolut inte vet vad den heter men som jag gillar!
När vi var klara med respektive program gjorde vi min magcirkel (3 varv) från igår. Skön och nu är vi båda riktigt trötta i magmusklerna.


Dagens middag - indiska köttbullar

Idag har vi testat ett nytt recept och det blev så himla gott! Receptet kommer från Fitness Magazine (något nummer som jag inte minns) och där heter dom "Lammköttbullar från Kashmir". Vi gjorde på vanligt blandfärs och det blev som sagt mycket bra!

Cirka 5 portioner
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
2 tsk garam masala
1 tsk chilipulver
1/2 tsk gurkmeja (skippade vi)
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk havssalt
800 gram lammfärs (men vi hade blandfärs)
2 msk olivolja
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor (vi hade två stora)
2 tsk riven ingefära (kan gott ta lite mer nästa gång)
2 msk hackad mandel (hacka inte för smått, det är gott när man får mandelbitar i munnen :))
1/2 dl kikärtsmjöl (skippade vi)
2 msk mango chutney
1,5 dl matlagningsyoghurt
2 dl vatten
En näve färsk koriander, finhackad (vi hade inte det idag, men det skall vi absolut ha nästa gång!)

Blanda alla torra kryddor i en skål. Blanda färs, pressad vitlök, ingefära, kikärtsmjöl, den hackade koriandern, hälften av kryddmixen och 1 msk av oljan. Rulla små bollar och ställ åt sidan.
Skiva löken. Värm resten av oljan och fräs löken i ca 1 minut. Tillsätt sedan resten av kryddmixen. Rör om och låt inte kryddorna brännas! Blanda i yoghurt, chutney och vatten. Låt koka upp. Sänk värmen och låt stå och puttra i ca 5 minuter. Lägg i köttbullarna och låt puttra tills såsen fått en tjockare konsistens och köttbullarna är klara.

Servera med lite färs koriander på toppen och matlagningsyoghurt. Jag åt brocolli till och sambon åt ris. 


Bilden hamnade tyvärr på sniskan och jag vet inte riktigt hur man fixar till det... Ni får hålla till godo. Det är ju i alla fall min första egentagna bild här på bloggen :)

 

Riktigt gott blev det som sagt, ni måste testa! Vilken är din favoriträtt?

 

 

 



I farten...

Kastar mig i bilen tillsammans med sambon för ett stenhårt pass i gymmet. Var längesedan vi tränade ihop så nu skall vi passa på att plåga varandra ordenltligt ;)


Gårdagens träningspass

Igår hann jag som sagt med ett pass på gymmet trots stress, och det kändes skönare än vanligt efteråt! Jag har tidigare skrivit om att jag inte blir lika trött när jag tränar armar/axlar som när jag tränar ben och rumpa. Igår tog jag tyngre vikter, körde färre repetitioner och dessutom superset för att vara extra tidseffektiv. Jag var helt slut efter mitt pass!

På slutet gjorde jag en cirkel med tre magövningar som verkligen sög musten ur mina stackars (eller lyckans) magmuskler. Situps på pilatesboll, plankan på pilatesboll (herregud vad mycket jobbigare det är pga att man måste parera för balansen...) och "indrag" på pilatesboll (bilden).

Min favoritövning för magen är utan tvekan just "indraget" (har den något fint namn?) Har du några favoritövningar i gymmet som du gillar liiite mer än de andra? Inte för just magen utan överhuvudtaget?

 


Planera livet efter träningen...

...eller planera träningen efter livet? Idag har vi haft ett vänpar över på spel- och glöggkväll. Jag hade föreläsning till 16 och de skulle komma vid 19. Alltså hade jag tre timmar på mig (sambon var inte hemma, skulle komma precis innan 19) att röja lägenheten och fixa glöggmys med alla tillbehör. Gott om tid! Om jag hade hade bestämt mig för att klämma in ett gympass mitt i detta. När jag har bestämt mig så känns det väldigt jobbigt att flytta ett träningspass, egentligen är jag en rätt så flexibel människa men när det kommer till träningstid är jag stenhård. Alltså tränade jag mellan 16.30 och 17.30. Stressade hem, duschade, åt mat och lyckades fixa ihop glögg och tillbehör och dessutom röja undan det värsta innan klockan slog 19.

Jag prioriterade träning framför att dammsuga - ett mycket bra val tycker jag! Så här gör jag ofta, ser till att jag hinner träna. Jag vet ju att jag mår så mycket bättre då!

Kvällen var väldigt lyckad! Vi spelade spelet "Retro", väldigt kul faktiskt! Kanske ett julklappstips? I frys och kyl fanns massor av julgodis och lussekatter kvar från vårt julbord för två veckor sedan, nu finns det i alla fall lite mindre kvar :) Våra vänner skall ha barn i maj och det blev en hel del prat om den lilla människan. Det är så himla mysigt att prata om deras tankar och planer.... Gulligt!

Nu skall jag slänga mig i sängen, sova väldigt effektivt och vara pigg och glad imorgon!

Planerar du ditt liv efter träningen, eller träningen efter resten av livet?


Frukost!

Frukost är ett av mina favoritmål på dagen, om jag har tid att pyssla lite vill säga. Jag älskar långa brunchliknande frukoststunder, men det blir inte mycket tid för sådana just nu. Om en vecka däremot! Då skall jag äta frukost i flera timmar....

Idag blev frukosten makrill i tomatsås och stekt ägg. Snabbt, gott och bra för mig att få in lite mer fet fisk och därmed omega 3. Nu skall jag rusa iväg på föreläsning!

Vilken är din bästa frukost?


Dagens middag - fläskfile med grönpepparsås

Idag var det som sagt min sambo som stod för maten. Kanongott blev det!

Ingredienser (4 port)
En fläskfilé
2 dl creme fraiche
1.5 dl grädde
grönpeppar
kalvfond
salt & peppar

Salta och peppra fläskfilén, stek snabbt för att ge köttet lite stekyta. Rör ihop ingredienserna till såsen. Lägg filén i en ugnsform och häll över såsen. Skjuts in i ugnen (200 grader) i 30 minuter. Superlätt och supergott!


Hallonbollar!

Det här måste ni testa! Som chokladbollar fast nyttigare och lite annan smak :) Väldigt goda!

1 dl hasselnötter
1 dl mandlar
1 dl frusna hallon
Mixa, rulla i kokos. Förvara i kyl.
Receptet kommer från senaste numret av Topphälsa. Det blir säkert jättegott att använda andra nötter och kanske frysta blåbär istället för hallon, eller en mix?
Dessutom tror jag att de skulle vara fantastiska att doppa i smält mörk choklad...!

 

Vilket är erat favorit "nyttiggodis"? Eller onyttiggodis som man kan festa med på lördagskvällen :)

 


Dagens träning - kondition

Pust! Precis hemkommen från gymmet. Är så nöjd med mig själv för jag som INTE gillar att springa sprang 3 km på löpbandet, det är bra för att vara mig! Jag brukar tröttna efter 5 minuter ;) Resten av tiden spenderade jag på cykel och med att gå på lutat band. Skönt var det!


I sommar är det jag som flyger fram, mil efter mil. In my dreams...


Idag är det min fina sambo som står för maten, fläskfilé i ugn med grönpepparsås. Till det: kokt broccoli. Mums!




Dagens träning - skivstång/kondition

Årets sista Skivstång/kondition. Orkade inte ta inte riktigt så mycket som jag ville på intervalldelen, är nog lite trött efter helgens halsont. Nu känner jag mig dock helt bra, konstigt att det kan gå över så fort, men jag är glad :)

Jag skrev ju att jag efterfrågade en riktigt bra body lotion häromdagen. Jag tror att jag skall satsa på den här oljan, Polynesia Monoi Miracle Oil från The Body Shop (175 kronor). Jag är smått förälskad i alla Body Shops produkter, de gör mig aldrig besviken och det känns bra med företagets värderingar och de naturliga ingredienserna.

 

Nu skall jag krypa till kojs så att jag orkar morgondagens plugg. Nu har jag verkligen börjat räkna ner till jullov. Bara 4 dagar kvar! :)





Dagens middag - fylld kycklingfilé

Det här äter vi ofta, fylld kycklingfilé. Just idag har jag stoppat i pesto, parmaskinka och fetaost, men det blir gott med vad man än har hemma. Riktigt bra som kylskåpsrensning alltså :)




2 kycklingfiléer
2 msk pesto
2 skivor parmaskinka
1 vitlöksklyfta
fetaost
salt & peppar
Skär en "ficka" i kycklingfiléerna och fyll med pesto, parma, vitlök (i skivor) och fetaost. Salta och peppra, ringla över olivolja och skjuts in i ugnen, 200 grader i typ 30 minuter.

Mums, mums! Nu är jag laddad för Skivstång/kondition om knappt två timmar! Vad har ni ätit för middag idag?




Härliga färger!

Ibland när jag har tråkigt surfar jag runt på olika butiker som säljer träningskläder för att se om det finns något fint att önska eller unna sig :) Här är några godsaker jag hittade igår kväll!


Härligt färglatt underställ att ha vid skidåkning, utelek och skridskoåkning i vinter. Juniorstorlekar, billigare än vuxenmodellen (oftast tycker jag inte att det är någon skillnad?) och de passar mig finfint då jag är liten i växten!
Stadium, 299 kronor


Om jag skall börja springa behöver jag absolut fina kläder för att motivera mig själv :)
Stadium, 399 kronor


Härlig färgklick! Vem har sagt att färgen bara skall vara på det som sitter ytterst?
Stadium, 299 kronor




Snygg baksida och häftig färg!
Sportamore, 349 kronor




Min träning vecka 49

Måndag: Skivstång/Kondition 75 min
Tisdag: Gymkondition - löpband och cykel
Onsdag: Gym: Armar, axlar & mage 50 min, Längdskidor 50 min
Torsdag: Inplanerad vilodag
Fredag: Sjuk
Lördag: Sjuk
Söndag: Sjuk

I efterhand tänker jag att jag skulle ha tränat i torsdags, men inte kunde jag veta att det skulle bli så mycket vila i helgen :) Nya tag imorgon!

Har ni haft en bra träningsvecka?



Den perfekta hudkrämen?

Jag har blivit begåvad med riktigt torr och känslig hud, särskilt på vintern.. Häromdagen gjorde jag en fantastiskt upptäckt, testade en handkräm som var SÅ bra. "Skyddande handsalva" från Aco. Den är riktigt fet men sjunker in ganska fort i huden och det bästa av allt är att effekten av den håller i sig länge och till och med efter att man tvättat händerna!

35 kronor på Apoteket, inte så dumt!


Nu fortsätter mitt sökande efter den perfekta hudkrämen. Den skall framförallt återfukta riktigt bra, men också sjunka in i huden fort och lukta gott :) Vilket är ert bästa tips?




Julkonsert och kalas

Nyss hemkommen efter att ha spenderat några timmar med sambons familj. Först julkonsert i en jättefin kyrka ute på landet och sen födelsedagsmiddag för svärmor! Saftiga kotletter med god sallad och ädeloströra till mig, potatisgratäng åt de andra. Konserten fyllde mig med julstämning så nu orkar jag nog hela nästa vecka innan det blir ledighet för hela slanten :)

Jag ser att det tillkommer nya läsare hela tiden - jätteroligt! Jag vill gärna veta vilka ni är, skriv en rad vettja :)

Ha en mysig söndagskväll!



Varför tränar jag?

Det finns tusen, och åter tusen anledningar till att människor tränar. Men varför tränar jag? Träningen har blivit en så naturlig del av min vardag att jag sällan eller aldrig reflekterar över varför jag gör det. Men det tänkte jag göra nu, kanske för att motivera mig själv, eller någon annan!

  • För att orka mer i vardagen
  • För att känna mig nöjd med min kropp (men det tror jag nog mest sitter i huvudet även om utsidan kan hjälpa till)
  • För att det så himla roligt!
  • För att jag blir piggare & gladare än jag varit utan träning
  • För att hålla mig frisk
  • För den sköna känslan efteråt
  • För att träningen får mig att känna mig duktig och nöjd med mig själv
  • För att kunna äta vad jag vill :) (även om många säkert tycker att jag har en begränsande kosthållning, men det är ju för att må bättre i magen)


Varför tränar du? Och är det något du tänker på med jämna mellanrum?


Lövbiffgryta med ädelost

Nu är jag mätt och nöjd! Kvällens middag åt jag tyvärr ensam då sambon ägnar sig åt tentaplugg på universitetet denna lördagskväll. Själv skall jag läsa min nya Topphälsa-tidning och titta på sista avsnittet av "Så mycket bättre".

Lövbiffsgryta med ädelost
400 gram lövbiff
2 dl grädde
Kalvfond
Ädelost
Stek lövbiffen i smör, salta och peppra. Häll över grädden, smula i ädelost och sätt i lite kalvfond. Låt koka ihop. Servera med avokadosallad eller något annat som du gillar!

Ha en mysig fredagskväll!


Julklappstips till en mormor

Då det är väldigt liten risk att min mormor läser den här bloggen tänkte jag berätta vad jag köpt till henne i julklapp och tipsa er om vad ni kan köpa till någon som inte önskar sig något! Helen Sjöholm har (enligt min åsikt) en fantastiskt vacker röst och nu har hon precis släppt en skiva där hon sjunger Billy Joels låtar på svenska. Jag har lyssnat på skivan på Spotify och tycker att den är mysig. Min mormor kommer säkert bli jätteglad!


 



Träningstidningar

Jag läser, som jag tidigare skrivit om, alltid Fitness Magazine. Det egentligen den enda träningstidning jag läser, även om jag ibland bläddrar i andra på gymmet när jag väntar på min otroligt segduschande sambo...

Topphälsa är en tidning som jag tidigare tyckt har för mycket "gå-ner-i-vikt-fokus", och därför aldrig köpt. Men så har jag bläddrat lite i deras tidningar under hösten och tyckt att det finns en del trevligt, kanske inte träningsrelaterat på det sätt som Fitness Magazine, utan mer välbefinnande kanske. Nu skall jag åka till mataffären för att handla lite fredagsmys och då tänker jag köpa mig det senaste numret som belöning för att jag skrev tentan så bra :)

 

Kanske finns det några intressanta LCHF-recept att testa? En lycklig relation har jag redan, men det kan vara intressant att läsa ändå tycker jag. Astro läser jag aldrig, det absolut värsta jag vet (jag får väl blunda). Julklappstips kan vara kul att läsa, kanske något att köpa till sig själv med tanke på att jag är klar med alla andras klappar?

Vilka träningstidningar läser du?


Sjuk - ingen träning

Så typiskt! Igår skrev jag att jag hoppades att halsömheten skulle försvinna. Icke sa nicke, mycket värre idag! Det blir ingen träning för mig den här veckan troligtvis. Jag tycker inte om när min träningsplanering spricker men jag vet också att det är viktigt att lyssna på kroppen när den säger ifrån, det finns en anledning!

Så nu kurerar jag mig med te, bra musik och en bra bok i soffan :)

Om jag bara är snuvig och jag inte känner något i halsen brukar jag tycka att det är okej att träna. Men när halsen känns dålig undviker jag all träning, även sådan som inte är pulshöjande. Vet att det finns de som säger att styrketräning är okej även när man har lite ont i halsen - hur resonerar du?


Författartips

Välbefinnande är för mig (bl.a) att ligga i soffan och läsa en bra bok. Jag läser det mesta; alla genrer, svenskt/utländskt, nytt/gammalt, fin/fullitteratur osv.

En av mina favoritförfattare heter Karin Alfredsson. Hon har skrivit fyra böcker om läkaren Ellen Elg som åker runt i världen för att hjälpa kvinnor i utsatta situationer. På sin hemsida skriver Karin så här:

Mina huvudpersoner – läkaren Ellen Elg och de människor hon träffar – är påhittade, men alla historier har en verklighetsbakgrund. Jag gör noggrann research och allt för ofta är verkligheten värre än dikten. Mycket av det jag skriver om hade jag aldrig kunnat hitta på. Det är för brutalt, för upprörande och för orättvist.

Karin Alfredsson har skrivit fyra böcker:

  • 80 grader från Varmvattnet
  • Kvinnorna på 10:e våningen
  • Klockan 21.37
  • Den sjätte gudinnan
Jag har läst alla fyra och tycker mycket om dem, men bäst är nog nummer 2; Kvinnorna på 10:e våningen. Boken utspelar sig i Vietam och är så hemsk och gripande att det inte går att beskriva, ni måste läsa den!

Det som den gamla cigarettförsäljerskan Lieu har sett, går inte att förklara bort. Kvinnan med sportbagen tar med sig nyfödda barn från sjukhuset och säljer dem till västerländska par. Det sker i parken intill Lieus kvadratmeterstora handelsplats på en Hanoi-trottoar. Lieu vet, för hon har spanat.
Det soldaten vet,
går inte heller att förklara bort. Den svenske biståndsarbetaren Lasse Johansson har skadat flera unga flickor svårt. Sexuellt och svårt. Soldaten vet vad vissa män kan använda glödlampor och fjärrkontroller till.
Den svenska kvinnoläkaren
Ellen arbetar på ett sjukhus i Hanoi och möter i sitt arbete regelbundet flickprostitution, sexuell misshandel och mycket unga mödrar, vars nyfödda spädbarn oförklarligt försvinner till destruktion. När Ellens vägar korsar Lieus och soldatens, förstår hon det som ingen velat tro...

 


 

 

 

Har du någon favoritförfattare eller någon bra bok att rekommendera?

 

 

 

 

 



LCHF-pizza

Den här pizzan är verkligen god! Smakar väldigt lik vanlig hemmagjord pizza och inte så där "äggigt" och "omelettigt" som många LCHF-bröd kan göra. Värt att testa även för er som äter normala mängder kolhydrater! Jag skulle aldrig ha gissat att den inte innehåller mjöl!

(Till en långpanna)

120 g cream cheese (typ Philadelfia)
4 ägg
2 dl grädde
5,5 dl riven ost
1 msk pizzakrydda/oregano

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser och häll ut på en bakplåtsklädd långpanna. Det får inte bli ett för tjockt lager med smet på plåten, men om ni har en vanlig långpanna blir det perfekt! Grädda i ungefär 30 minuter, tills den "stannat" och fått lite färg.

Häll på tomatsås och den topping ni gillar på pizza + ost. Höj temperaturen i ugnen till ca 200 grader. Gratinera pizzan i ytterligare ca 8 minuter.

På min pizza blir det nog skinka, räkor och bea - min favorit. Vilken är din?





Öm i halsen & fredagsmys

Sitter här med en öm/torr hals och en stor kopp med mitt nya favoritte, Indian Chai. Imorgon är det tentadags och jag känner mig ovanligt lugn. Skönt! Pluggade hela förmiddagen och sen bestämde jag och en kompis att vi inte kunde lära oss mer och åkte för att köpa lite julklappar och mat till fredagsmyset. Det blir en lugn hemmakväll framför tv:n med hemmagjord pizza för mig och sambon. Som tur är är det inget "På spåret" idag (vilket annars är vårt givna fredagsprogram på tv) på grund av Nobelfestligheterna. Idol-finalen får alltså odelad uppmärksamhet, tror jag! :) Har ni följt säsongen och vem hejar ni på? Vi har knappt tittat någonting, så jag har ingen aning om vem jag skall heja på. Vill ändå se finalen av någon anledning, kanske för att vara uppdaterad på vad som händer? Jag har läst att de är ett kärlekspar (??) på Aftonbladet - kan bli spännande om det nu är sant...


Imorgon efter tentan hoppas jag att halsömheten gått över så att jag kan träna ben/rumpa/rygg på gymmet och åka längdskidor. Efter passet i onsdags känner jag av lite träningsvärk i en ryggmuskel som jag inte tidigare vetat att jag har. Härligt!

Vad bjuder er helg på?


Dagens träning - längdskidor och gym



Idag har varit en perfekt träningsdag! Först var jag på gymmet och tränade armar, axlar & mage. Sambon hämtade mig och vi åkte direkt upp till skidstugan där vi åkte längdskidor i nästan en timma - så skönt! Alldeles tyst (utom mitt flåsande), mörkt och snöigt! Så fint och nu är jag SÅ trött och SÅ mätt efter goda köttfärsbiffar med mozzarellaost.

Jag är nöjd och nu kan jag utan dåligt samvete ligga i soffan resten av kvällen :)

Fet fisk?

Mums! Idag åt vi ugnsgrillad lax med stuvad spenat. Väldigt gott! Fet fisk skall man ju enligt olika kostråd äta minst 3 ggr i veckan för att få i sig tillräckligt med Omega 3. Vi äter lax ungefär en gång i veckan, och ibland äter jag makrill i tomatsås till mellanmål, det är all fet fisk jag får i mig. Lite för dåligt...
Hur ofta äter ni fet fisk? Vilka sorter och hur tillagar ni dem, jag vill gärna ha goda och bra recept!? Äter du Omega 3-tillskott, vilken sort i så fall? Kanske behöver jag det... Men att öka antalet tillfällen vi äter fisk vore förstås bäst!

Nu skall jag gå och lägga mig och läsa boken "Överenskommelser". Jag är med i Bokias "Låna & Läs" där man får låna hur många böcker man vill under ett år (60 st finns i cirkeln) och behålla en när året är slut. Väldigt bra för mig som älskar att läsa och gärna får tips om nya författare och genrer. Mitt medlemsskap har gjort att jag läst väldigt många böcker som jag inte skulle ha tittat åt annars - som den här till exempel, inte alls min stil för ett år sedan, nu läser jag allt!


Dagens träning

Dagens träning blev gymkondition på cykel och löpband. Jag gillar kombinationen av dessa två då det gör mig riktigt trött i benen samtidigt som jag får upp flåset.


Gullig bild va?
Vilken är er favorit-konditionsmaskin?


Önskelista


Nu är det bara 16 dagar kvar till julafton, det kommer gå så himla fort! Jag har som sagt tenta på lördag och tiden tills dess lär rinna iväg fortare än jag fattar. Nästa vecka börjar en ny kurs i skolan och den veckan skall jag jobba stenhårt för att kunna vara ledig från och med den 20 december och hela julen. Julklappsinköpen är nästan klara, så när som på några små grejer som jag räknar med att kunna inhandla dagarna innan julafton!

Så här ser min önskelista ut:
  • Svarta glas ur serien "Mine" från Kosta Boda
  • Parfym "Boss woman" från Hugo Boss
  • Träningskläder (såklart)
  • Produkter ur serien "Japanese Cherry Blossom" från The Body Shop
  • Morgonrock (har sett en så himla söt från Bondelid med volanger och "gull-rosa" färg)
  • Fårskinnstofflor (mystema :))
  • Böcker i massor, alla typer går bra - jag plöjer allt!
  • Prenumeration på Fitness Magazine, jag har ju tidigare skrivit att jag av någon outgrundlig anledning bara köper lösnummer av denna favorittidning


Vad har ni önskat er?




Trött i musklerna & nya pjäxor

Så skön träning igår! Något tröttare än jag önskade och jag orkade inte riktigt lika mycket som jag brukar, men det var ändå jätteskönt att bara svettas och inte fokusera på något annat än att göra rörelsen rätt. Idag har jag faktiskt (brukar inte ha) träningsvärk i ryggen, ganska skön känsla tycker jag :)



Före träningen tog min fina mamma med mig till Inter Sport för att köpa nya pjäxor till mig, välbehövligt och en bra julklapp! Nu skall jag bara försöka glömma bort gårdagens shoppingrunda och bli överraskad på "Lilla julafton" den 4:e advent då vi firar med mina föräldrar :) Julafton och dagarna där i kring spenderas med sambons familj 50 mil hemifrån! Som jag längtar efter julledigt med allt vad det innebär; tid med familjen, skidåkning, läsa böcker (som inte är kurslitteratur), sovmorgon, promenader och bus i snön med småkusiner...

Hoppas att ni får en fin tisdag!

 


Yasuragi Hasseludden

 

Är det någon av er som läser min blogg som varit på Yasuragi Hasseludden? Jag och min sambo har pratat om att åka dit någon gång i februari när vi båda har tid och jag vill såklart veta allt innan vi bestämmer oss :)

 

Jag tror stenhårt på att själen behöver sitt för att kroppen skall kunna prestera enligt sin fulla kapacitet. Inre hälsa är minst lika viktig som en stark kropp - eller hur? Tyvärr har jag inte fastnat för yoga, Qi Gong eller andra liknande typer av meditativa träningsformer, jag borde (ständigt dessa borden) lägga in ett sådant pass då och då. Jag önskar så mycket att jag tyckte att det var härligt och rogivande - men jag blir mest stressad av att jag "måste" slappna av. Hur gör ni för att få ut maximalt av ett sådant pass? Kanske tar det tid att lära sig...

 

På Yasuragi ges flera pass om dagen med t.ex. meditation, Qi Gong, Kampkonst och Seitai. Jag blir lugn bara jag tittar på bilderna och kanske skulle jag ha ro att njuta av passen om jag inte visste att jag skulle hem och laga mat direkt efteråt? Dessutom låter det så himla skönt att strosa omkring i Yukatan (bomullsrocken) hela dagarna, tycker ni inte?

 

 


Frukost och tentaplugg

Ny vecka och jag hoppas innerligt att den startar bättre än den förra avslutades.. Just nu känns det i alla fall så, gårdagens negativa energi tror jag att jag sköljde ner med duschvattnet förut! :)

Den här veckan lär innehålla en hel del plugg, och förhoppningsvis massvis med kul träning! På lördag skriver jag årets sista tenta - skönt! Jag tycker alltid att det är segt att sätta igång med det intensiva tentaplugget, men när den första dagen är avklarad känns det alltid mycket bättre och jag tycker mig ha bra koll på hur jag ska planera min tid fram till skrivningstillfället.

Nu sitter jag här med en stor kopp te och tittar ut på mörkret och snön, snart skall jag pulsa iväg till skolan för att sätta tänderna i kurslitteraturen och anteckningar.



Ikväll åker jag återigen till Friskis för att gå på Skivstång/Kondition. Jag tycker jättemycket om passet och hoppas att det skall kännas bättre än förra måndagen! Skall ni träna något roligt idag?

Hoppas att ni får en fin måndag!


Ingen bra dag

Ingen ork, ingen energi, ingen träningsinspiration. Idag är en sån dag, måtte det blåsa över tills imorgon :(


Min träning vecka 48

Måndag: Skivstång/Kondition 75 min
Tisdag: Löpband 60 min (löpning o gång på lutat band)
Onsdag: Gym: Armar, axlar, mage 60 min
Torsdag: Gym: Ben, rumpa, rygg 50 mi
Fredag: Kondition 50 min (löpband & cykel)
Lördag: Vila
Söndag: Längdskidåkning

Den här veckan är jag riktigt nöjd med! Alla passen har varit givande och roliga, med undantag för i måndags då jag inte alls kände mig peppad och pigg. Men så får det vara ibland!

Nu blir det frukost, lite senare än vanligt då vi i dag har vi unnat oss en riktig sovmorgon efter gårdagens lyckade julfest här hemma!


Fredag och förberedelser

Härliga fredag! Jag har precis kommit hem från gymmet där jag svettades på löpbandet i nästan en timma. Skönt!

Ikväll skall vi förbereda det mesta inför morgondagens julbord för ett gäng vänner. Baka lussebullar, rulla köttbullar, göra julgodis och det roligaste av allt - städa. :(

Vi hade bestämt oss för att inte ha så många rätter och godisar/bakverk på julbordet, men hur lätt är det? :D Nu står jag med världens längsta lista på saker som jag vill fixa inför imorgon. Tur att det inte är jul jämt!


Hoppas att ni får en trevlig helg!

Vilka är ni?

Det är spännande att se bloggstatistiken! Varje dag är ni ganska många personer som är inne här och kikar - jättekul! Jag är så nyfiken på vilka ni är... Jag blir så glad om DU vill lämna en liten kommentar om hur du hittade hit och vem du är! Fast jag är ju själv anonym, så det får såklart du också vara, men något litet kanske du kan berätta om dig själv?

 

Nu skall jag cykla till gymmet, mina ben skall få sig en rejäl omgång. Det är på många sätt skönt att plugga och på det viset själv lägga upp sina dagar. Så här kring lunch är det väldigt lite folk på gymmet och jag slipper vänta och trängas. Samtidigt längtar jag jättemycket efter att jobba på riktigt och få lite mer rutiner. Allt har sin tid. Vi hörs!


Dagens middag

Idag lagade jag en av mina favoriträtter till middag, laxbiffar med räkröra. Det är så himla gott!


Laxbiffar, 4 portioner
4 laxfiléer
1 ägg
rödlök
salt & peppar
Dela laxen i mindre bitar, mixa samman alla ingredienser till en smet/färs. Forma 4 biffar och stek i smör.

 

Räkröra
Creme fraiche
Majonäs
Räkor
Dill
Salt & peppar
Jag har inga exakta mått utan går mer på känn när jag gör den här röran.

 

Ni måste göra det här, det är SÅ gott :)

 


Knäck på spisen!

Det luktar jul i hela lägenheten och det beror på att jag har en gryta med knäck på spisen... På lördag skall vi ha julbord och julquiz här hemma och jag förbereder några saker varje dag. Igår satt jag och sambon och knåpade ihop ett bra quiz (eller i alla fall påbörjade ett) och snickrade ihop en låtlista på Spotify. Visst är det mysigt med förberedelser? Imorgon skall jag göra ett stort gäng köttbullar :)

1,5 dl socker
1,5 dl grädde
1,5 sirap
Kokas ihop tills det klarar kulprovet, runt 20 minuter tror jag att det brukar ta!




Konditionsträning på löpband

Jag tycker egentligen inte alls om att jogga/springa/löpa (vad man nu vill kalla det). Tycker dock att det ser väldigt skönt ut när andra gör det och önskar att jag skulle njuta av det. Igår stog konditionsträning på schemat och jag spenderade en timma på löpbandet. Varvade löpning med gång på lutat band, och blev ordenltigt trött. Min förhoppning är att jag skall lära kroppen att gilla löpning, några tips?


Parmalindad kycklingfilé fylld med mozzarella och ruccola


Mums! Gårdagens middag var en riktig hit som ni bara måste testa :)
Receptet kommer från Per Morbergs bok "Grilla", av förståeliga skäl gjorde vi kyckligen i ugnen då jag inte ville dra fram grillen.

Sätt ugnen på 200 grader
Skär ett snitt i kycklingfilén så att det blir en liten "ficka" att fylla. Stoppa i mozzarella och ruccolla. Salta och peppra. Linda in kycklingen i parmaskinka (bacon är säkert också gott) och skjuts in i ugnen. Tog ca 20 minuter.

Det blir jättegod sås om man kokar upp det spad som blir i ugnsformen tillsammans med lite grädde.
Ät med sallad och ris (om man äter kolhydrater).

Kycklingfiléer kan man ju fylla med det bästa, jag tycker t.ex. att det är riktigt gott med gorgonzola eller soltorkade tomater och pesto. Har du några favoriter?


Igår hade jag planerat att fota maten, för att slippa ta andras bilder till min blogg. Men naturligtvis glömde jag bort det. Kanske kommer jag ihåg att fota idag...!


RSS 2.0