Dagens träning - skivstång/kondition

Startade träningsveckan med ett pass Skivstång/kondition. Mådde inte alls bra när jag åkte dit, men nu är jag pigg som en mört :) Det är kanske det bästa med träning, att humöret är tusen gånger bättre efteråt och att smärta och spänningar försvinner! I love it! Såklart är det också jättepositivt med en stark och funktionell kropp. Vad är det bästa med träning tycker du?

Nu har jag druckit en proteindrink och skall strax krypa ner i sängen och läsa några kapitel i boken "Blodläge" av Johan Theorin. Mycket spännande bok måste jag säga :)

 


Semestertankar

Sitter och drömmer om sommar och semesteraktiviteteter. I flera år har jag och sambon pratat om att göra en fjällvandring, men det har inte blivit av. Kanske blir det av i sommar? Föhoppningsvis!

 

Vi är båda två riktiga friluftsmänniskor som älskar att vara ute i naturen och har ett behov av att göra saker hela tiden. Ligga stilla på en strand funkar några timmar - sen måste vi aktivera oss. I somras var vi på Kreta, ett ganska Svensson-aktigt resemål, OM man inte hyr en bil och åker till platser dit charterbolagen inte skickar alla turister. Vi såg de mest fantastiska miljöer och djur, badställen som inga människor verkade hitta till och vi njöt! Bjuder på några bilder från vår resa :)

 

Och tillsist hamnade jag på en bild, första i bloggen.


Det var en riktigt skön semester fylld av aktiviteter som passar oss. I sommar åker vi till Grekland igen, men till en annan plats och med helt annat typ av boende. Tillsammans med mina föräldrar och syster skall vi segla runt i det Joniska havet under två veckor. Jag tror att det kan bli den ultimata semestern!

 

 

 

 

Vart började jag? Jo, med att jag drömmer om en härlig fjällvandring i svenska fjällen. Jag hoppas att vi hinner med det i sommar, trots att två semesterveckor redan är uppbokade!

 

Hur ser din drömsemester ut?

 


Träningssug!

Har precis tittat på andra avsnittet av "Mitt liv som Hellner" och känner ett grymt träningssug! I eftermiddag kör jag stenhårt på skivstång/kondition, men fram tills dess måste jag läsa, läsa, läsa i min nya kurslitteratur.

Klicka på bilden för att komma till programmet.




Jag vill veta...

 

...vem du är!

Nu tror jag att det återigen är dags för ett litet inlägg där jag ber er att berätta vilka ni är :) Jag blir så nyfiken varje gång jag tittar på statistiken, så gör gärna min dag och berätta vem du är och hur du hittade hit. Det måste finnas en anledning till att ni kommer tillbaka, berätta gärna varför :)

Jag är idel öra! (eller kanske öga den här gången..)

 


Dinkelvåfflor

Har ätit supergoda dinkelvåfflor till kvällsmat idag! Lika goda som vanliga, men nyttigare :) Jag åt mina med kesella, grädde och blåbär.

5 st dinkelvåfflor:
50 gram smör (smält)
1 dl mjölk
2 dl dinkelfullkornsmjöl eller dinkelsikt
0,5 msk bakpulver
1 dl iskallt vatten
Vispa ihop och grädda i ett våffeljärn!


Våffla med granatäpple, nötter och honung ser ju också väldigt gott ut!

 




Min träning vecka 4

Måndag: Skivstång/kondition 75 min + promenad 70 min

Tisdag: Kondition (rodd, hopprep, cykel, löpband) 50 min

Onsdag: Rygg, baksida axlar, biceps 60 min

Torsdag: Axlar, triceps, bröst 60 min

Fredag: Ben, rumpa, mage 60 min

Lördag: Långfärdsskridskor 150 min

Söndag: Step 75 min

Mycket nöjd med den här träningsveckan! Testade nytt pass (Step) som var riktigt roligt, och lördagens långa pass med skridskor var härligt!



Härlig lördag!

En fantastisk lördag har vi haft idag tillsammans med mina föräldrar ute på havet. Solen strålade från en klarblå himmel och isen var fin! 2,5 timmars långfärdsskridskor blev det. Lite svettigt och nu är jag så där härligt trött som man är efter en dag utomhus med lågintensiv träning.

 

 

Ikväll hade jag gärna legat i soffan för det är precis vad jag är sugen på, men vi är inbokade på annat. Inflyttningsfest hos några vänner och min fina kompis som bor i Norge kommer så det skall bli jätteroligt även om jag inte är supersugen just nu. Men först - dusch och middag!

 

Vad gör ni för kul i helgen?


Dagens träning - rygg, baksida axlar & biceps

Idag när jag kom till gymmet var det annorlunda stämning än vanligt. Lite mer glatt, lite mer öppet. Det var pensionärstid! Inte så att gymmet uttalat har vissa tider som är avsedda för just pensionärer, utan det har bara blivit så. Först tränar dom och sen dricks det obligatoriska 11-kaffet ute i receptionen/fiket. Mysigt!


I vanliga fall är det få personer som vill prata när de tränar, och få som ens säger hej. Dessutom verkar det finnas en oro för att fråga om det är någonting man undrar över eller en maskin som man inte förstår sig på.

Det första som hände på mitt träningspass idag var att en så söt farbror klev upp på löpbandet bredvid mitt och sa "Hej! Så skönt, här behöver man i alla fall inga broddar" (och naturligtvis syftade han på den enorma halkan utomhus). Senare under träningspasset frågade en dam mig hur hon skulle ändra lutningen på en bänk. En annan dam stod och tittade på mig när jag gjorde en bicepsövning i cabelcrossen och sa efteråt "Tänk om man var så ung och stark som du!". Gulliga tant!

Det låter så simpelt och inte alls konstigt kanske, men så här är det alltså aldrig på gymmet annars. Hur är det där ni tränar? Jag önskar så att alla vi som går på gymmet kunde vara lite mer som de mysiga pensionärerna jag träffade idag!



Första avstämningen, Hälsoplan 2011

Nu har det snart gått en månad på det nya året, helt otroligt... En mycket bra månad har det varit tycker jag. Nu är det dags att stämma av hur det gått med min Hälsoplan. Jag har tagit med de punkter där det finns något att kommentera.

Mat
•Ordentliga och nyttiga frukostar för att orka hålla igång.
Jag har kanske snöat in på yoghurt med kesella och diverse nötter/bär/frön, men det är ju så gott! Igår när jag handlade hittade jag ett helt osötat bröd med inget vetemjöl utan bara andra typer av korn osv. Det skall jag testa! Målet att frukostarna skall vara mer ordentliga än förut tycker jag att jag har uppnått. Förr kunde jag äta en liten macka och ett glas juice, nu förstår jag inte hur jag orkade! Nu gäller det bara att fortsätta äta så bra frukostar som jag gör idag.

•Mellanmål!! Jag vill inte vara vrålhungrig och tokseg i hjärnan vid lunch.
Bättre och bättre dag för dag... Jag har verkligen gjort framsteg om jag jämför med förr. Här finns dock bättringspotential då jag ibland missar förmiddagsmellisen och blir väldigt hungrig vid lunchtid.

•Bra fetter och protein, komplettera med långsamma kolhydrater. LCHF-tänket går jag alltså delvis ifrån, och hoppas att min mage inte blir arg...
Peppar, peppar har min mage inte reagerat ännu, trots att jag ätit mer kolhydrater än i höstas. Matvete och någon enstaka gång potatis har jag ätit. Fortfarnande är jag lite rädd för pasta, ris och potatis men jag hoppas att jag skall "våga" testa fullkornsvarianter snart. Bröd har jag ätit grova varianter av, likaså tortillabröden som jag skrev om för ett tag sedan. Jag är SÅ glad att magen inte säger ifrån, än...

•Ta tillskott med omega-3 (och såklart försöka äta mer fet fisk)
Check! Första asken snart slut, måste handla nya!



Träning
•3 gympass i veckan
Här har jag absolut hållit mig till planen och jag märker att jag blir starkare och starkare, och att det syns!

•3 konditionspass i veckan á minst 40 minuter
2 konditionspass per vecka har jag hunnit med + konditionsdelen i skivstång/kondition som jag går på på måndagar.

Gå på pass bara för att det är roligt, även om jag inte kommer blir "rå-fit" av det. I höst har jag varit ganska hård mot mig själv och nästan bara tränat sådant som jag har en ordentlig plan/tanke med. Men dans, aerobics, gympa och annat som jag tycker är roligt måste också få plats!
I söndags var jag på gympa, och det var verkligen roligt! Nu till helgen skall jag gå på Step 75, ett pass som jag varit sugen på länge och som jag tror kommer bli precis hur kul som helst. Min önskan är att 2 konditionspass i veckan skall vara instruktörsledda (alltså inte gymkondition i/på maskiner). Ett av de skulle absolut kunna vara Step-passet, jag håller tummarna för att det är roligt!


Det går framåt som ni ser och jag är mycket nöjd med min första månad på året :)




Min matdag

Frukost: Yoghurt & kesella med hallon, solroskärnor, linfrön och gojibär. Avokado med keso.

Mellanmål direkt efter träning: Kesella med blåbär och mjölk

Lunch: Spenatsoppa och kokt ägg

Mellanmål: Finncrip med ost & kalkon, grönt te

Middag: Sambalkotletter och broccoli

Kommentar
Perfekt matdag! Mellis både på förmiddagen och eftermiddagen, jag är nöjd :)






Skall jag gifta mig?

När jag öppnade brevlådan idag fick jag mig en överraskning. Där låg nämligen tidningen "Amelia Brud & Bröllop", helt oväntat. I våras prenumererade jag en period på Amelia, men prenumerationen är sedan länge uppsagd och jag har inte beställt den här specialtidningen. Bröllop är inget som ligger i pipelinen, om man säger så.

Hur som helst. Det finns någonting magiskt över bröllop och jag är säker på att jag kommer njuta av tidningen :) Fina klänningar, blommor, dukningar och ringar - det kan ju aldrig skada att vara förberedd när dagen kommer!

 

Med på bilden finns också mitt nya favoritte, "Mild vanilj". Ett grönt te från Friggs. Så, en kopp te och lite bröllopsinspiration är vad min eftermiddag/kväll lite oväntat bjuder på. Och handbollsmatch senare såklart! Vem vet, ikväll kanske jag ligger i sängen och bönar och ber om ett bröllop :)

 


Dagens träning - kondition & bläbärsmellanmål

Har precis kommit hem från ett riktigt bra konditionspass på gymmet och sitter nu med ett litet mellanmål som har blivit min favorit!

Värm blåbär i micron. Lägg i en klick kesella över de varma blåbären. Slå ev. över en skvätt mjölk (eller grädde om man är på det humöret) och njut :) Jag hade några pecannötter också.

Idag testade jag att lägga in lite hopprep i mitt konditionspass, vilket jag verkligen gillar och kan rekommendera! Jag varvade snabba jämfotahopp med mer "springliknande" hopp och hopp på ett ben. 5 minuter mellan de andra maskinerna gjorde verkligen susen :)

Roddmaskin 10 min
Hopprep 5 min
Cykel 20 min
Hopprep 5 min
Löpband 10 min


I eftermiddag skall jag ha föreläsning i statstik och ikväll blir det lugn och ro med god mat och kanske lite Alfapet (vi har verkligen fastnad för det...). Det är skönt att ha gjort träningen innan lunch tycker jag, så kan man ägna kvällen åt att ha trevligt hemma! Vad tycker ni? Gillar ni träning på dagen eller kvällen bäst?


Gårdagens träning - skivstång/kondition

Lycka under hela passet igår! Så roligt från första till sista minut. Kul att träffa min gamla dagisfröken (som ledde passet) igen, och hennes pass var verkligen kanonbra.

När jag var runt 13 år och började träna med mamma på Friskis & Svettis i min hemstad var det min gamla frökens pass som var favoriten. Hon väckte verkligen min träningslust och hennes pass var ett stående inslag i min träningsvecka under hela högstadie- och gymnasietiden. Sen flyttade jag till grannstaden för snart 4 år sedan och då har det varit andra instruktörer som har pushat mig.

Jättekul att hon var gästledare igår alltså och passet gick lekande lätt även om jag var helt slut under stretchen!


Promenad och lyx i soffan

Efter att ha skrivit klart två inlämningsuppgifter på morgonen/förmiddagen kände jag mig mosig i hjärnan och bestämde mig för att gå ut på en promenad. Det blev härliga 70 minuter ute i friska luften. Tyvärr är vädret grått och trist, men det gjorde inte så mycket! Promenad är en skön motionsform, särskilt riktigt långa promenader. Pulsen är inte jättehög, och svetten rinner inte, men det är ändå en väldigt skön känsla att röra på sig länge. Efteråt infinner sig (iaf hos mig) en lätt känsla av trötthet som jag älskar. Nu skall jag lägga mig i soffan med en kopp te och läsa Fitness Magazine. Lyxigt! Imorgon drar nya kursen i skolan i gång på allvar.

Ikväll skivstång/kondition, men inte med vanliga instruktören utan istället blir det min gamla dagisfröken som skall stå längst fram i salen. Lustigt men kul :)

 


Min matdag

Frukost: Kesella & yoghurt med blåbär, pecannöt, solroskärnor och linfrön. En Rågstyrka med salami och ost.

Mellis: Rågstyrka med kokt ägg

Middag: Laxburgare med räkröra och sallad

Mellis direkt efter träning: Proteindrink

Kvällsfika: Ägg, kalkon, körsbärstomat



Härlig helg!

 

Tulpanbukett som sambon kom hem med i lördags. Så fina och har inte slagit ut mer än så här än, och då är de som finast tycker jag :) I bakgrunden syns delar av fotoväggen som vi har vid matsalsbordet, så nu finns jag faktiskt på bild här på bloggen. Dock en väldigt liten en ;) Det är jag som storler längst till höger på fotot till vänster. På mittenfotot sitter sambon på en klippa i solen.

 

Härlig skridskotur idag! Det var molnigt på morgonen men när vi gick på isen sprack det upp och vi fick en strålande tur! Fika på en liten ö mitt ute i sjön och sen hem igen. Det har varit en härlig helg och nu är den tyvärr slut. Nya utmaningar väntar veckan, bl.a. en uppgift i filosofi som jag skall skriva klart imorgon. Dessvärre fattar jag inte ett smack! Önska mig lycka till :)

Nu skall jag lägga mig i sängen och läsa Fitness Magazine och kanske någon av böckerna jag lånade på biblioteket i fredags.


Moussaka

Gårdagens middag var en god moussaka med grekisk sallad. Det är nog min favorit av grekiska maträtter och den här blev näääästan lika god som på en taverna i Grekland :)


Moussaka 4-5 portioner
2 auberginer
500 gram köttfärs (lammfärs i originalet men vi hade blandfärs)
2 gula lökar
150 gram tomatpuré
Salt & Peppar
2 dl riven ost
1 ägg
2 dl grädde
1 vitlöksklyfta

Sätt ugnen på 175 grader. Skär auberginen i skivor, stek i olja. Hacka löken. Fräs lök och köttfärs i omgångar. Blanda i tomatpurén i köttfärsen och löken. Salta och peppra. Smörj en ugnsform med smör. Varva aubergine, köttfärsröra och ost. Blanda ägg, grädde och vitlök. Häll överst i formen. Grädda i ca 45 minuter i ugnen.



Min träning vecka 3

Måndag: Skivstång/kondition 75 min

Tisdag: Core Bosu 55 min + kondition 25 min

Onsdag: Axlar, bröst, triceps 60 min

Torsdag: Rygg, baksida axlar, biceps 60 min

Fredag: Ben, rumpa, mage 60 min

Lördag: Promenad 90 min

Söndag: Jympa, medel/styrka 60 min





Dagens middag - laxburgare med räkröra


Min middagstallrik idag

Det här är en riktigt bra fiskrätt tycker jag! Perfekt när man vill äta lax men har tröttnat lite på vanlig filé i ugn.

Laxburgare 2 personer
2 laxfiléer
0,5-1 st uppvispat ägg
0,5 gul lök, hackad
salt & peppar
Skär laxfiléerna i mindre bitar och lägg alla ingredienser i en mixer alt. bägare för stavmixer. Mixa till en slät smet. Ha i så mycket ägg att smeten blir smidig. Forma till två burgare och stek i smör några minuter på varje sida.

Räkröra
1 dl creme fraiche
0,5 dl majonäs
0,5 st finhackad rödlök
Räkor efter tycke och smak
Salt & peppar
Blanda ihop.

Vi åt burgaren med avokado, räkröra och sallad. Jättegott! Lite lime till passar också bra :)



Dagens träning - jympa: styrka/medel

Ikväll har jag för första gången på väldigt länge varit på ett vanligt jympapass. Det var roligt just för att det var så länge sen och för att det var bra musik och en bra ledare. Som konditionspass funkar det bra tycker jag, men det ger inte så mycket rent styrkemässigt. För mig alltså.

Nu är jag i alla fall hemma och sitter och tittar på Solsidan. Fnittrar som tusan :)


Min matdag

Frukost: GI-plättar med kesella och blåbär

Lunch: Wrap med tacofärs, avokado, fetaost, creme fraiche, ruccolla, tomat, paprika och rödlök

Mellanmål: Ett kokt ägg med majonäs

Middag: Moussaka och sallad

Kommentar:
Sen frukost/brunch och sedan lunch efter promenaden. Inget mellanmål behövdes på förmiddagen. Mycket god Moussaka till middag som jag lägger upp receptet på imorgon!






GI-plättar



Imorse gjorde jag GI-plättar på ett recept ur Ola Lauritzons bok Lättlagad GI. Dessvärre var de inte så där jättegoda, smakade lite för mycket stekt ägg för min smak. Nästa gång jag skall göra kolhydratsnåla plättar/pannkakor kommer jag att använda mitt vanliga recept som jag tycker smakar väldigt gott och nästan precis som "vanliga" pannkakor.

Kolhydratsnåla pannkakor:
2 ägg
1 dl grädde
1 msk fiberhusk
0,75 dl vatten/mjölk
1 msk smält smör
Vispa ihop och stek i smör.


Dagens träning - långpromenad

Att sambon är lång och att jag är kort kan man nog se på bilden ovan. Lite drygt 40 cm skiljer det på oss.

 

En härlig promenad på 90 minuter i förmiddags tillsammans med sambon utgjorde dagens lilla träningspass. Väldigt härligt. Frisk luft och stundtals hala stigar. Inte röjda på hela vintern, men det gick bra ändå! Vi mötte nästan inga människor alls, vilket man alltid gör när man promenerar längs "Kärlekens stig", som den så vackert heter, på vår/sommar/höst. Synd för alla som satt inomhus. En riktigt fin dag har det varit!

 

Ikväll är det hjärnans tur att arbeta, jag har skickat iväg sambon att köpa Alfapet. Ett riktigt roligt spel om ni frågar mig :) Jag skall laga Moussaka och drömma om sommarens segelsemester i den grekiska skärgården. Kanske blir det hallonpaj också, sambons önskan.

 

Hoppas att ni har en fin lördag!


Min fredagskväll

Jag var som sagt på biblioteket igår och lånade lite roliga böcker. Jag vet inte hur det är med de bibliotek som finns i andra städer, men här har de nästan alla nya böcker som jag letar efter. Om jag har sett reklam eller fått ett tips om en bok har den nog funnits 9 av 10 gånger. Väldigt bra!
Igår lånade jag nästan bara träningsrelaterade böcker. Bara en hade annat tema, Sanningen om IKEA av Johan Stenebo.

Oscar de Hoog & Fredrik Paulún: Den perfekta träningsmaten Många bra recept! Framförallt kycklingrecepten gillar jag. Intressant inledning om kost och träning.

Fredrik Paulún: Paulúns fettförbränning Intressant! Har läst ungefär 1/4 och jag har lärt mig massor redan! Om kroppen, om träning, om näring, om kost. Mer än bara fettförbränning alltså, även om temat är hur alla de aspekter jag nämnde påverkar just förbränningen.

Ulrika Davidsson: Hälsokokboken Har jag inte hunnit bläddra i än men jag har hört många som gillar den! Det skall bli intressant och se om den kan ge lite inspiration. Den här boken kan jag tänka mig att köpa om jag tycker att den verkar bra. Typiskt en bok som kan vara bra att ha hemma om man är noga med vad man stoppar i sig, förutsatt att den är bra naturligtvis.



Så här såg mitt soffbord ut igårkväll

Nu skall jag väcka min sambo, äta frukost och sen hoppas jag på en härlig långpromenad!





Dagens middag - Tacos

 

Så här såg det ut på vår köksbänk för någon timma sedan. En av sambons absoluta favoriträtter, själv tycker jag att det är okej men inte så mycket mer. Jag gillar i vanliga fall inte tortilla-bröd utan äter helst med nachochips eller helt utan något brödigt. Idag testade vi Santa Marias "Whole wheat tortilla". Inte vet jag om den är bättre rent näringsmässigt än vanliga tortillas, men väldigt mycket godare!

 

 

Nu skall jag lägga mig i soffan och titta på "På spåret" följt av "Skavlan".

Trevlig fredagskväll mina fina läsare!


Min matdag

Frukost: Kesella, yoghurt, pecannötter, blåbär, solroskärnor & linfrö.

Lunch: Indiska köttbullar och avokado

Mellanmål: Ett ägg med majonäs

Middag: Tacos

Kvällsfika
: Popcorn

Kommentar
Det var länge sen jag åt popcorn och det var verkligen gott! :) Jag unnar mig det och hoppas att magen inte spökar.



Dagens träning - ben, rumpa, rygg

I förmiddags var vi tillsammans på gymmet jag och sambon. Känns verkligen lyxigt att kunna träna sådana tider som ingen annan tränar och jag är medveten om att det bara är möjligt en tid till. När utbildningen är slut och jag (förhoppningsvis) jobbar får jag hålla mig till gymtider som är mer tätbefolkade. Men nu njuter jag!

Mitt pass idag:
Utfall
Benböj
Marklyft
Rumplyft med inrullning på boll
Insida lår i cabelcross
Rumpspark i c.c.
Fällkniven
Plankan på boll
Inrullning för mage på boll


Efter träningen åkte jag till biblioteket, en riktigt underskattad resurs! Skall skriva ett inlägg senare om vilka roliga böcker jag lånade :)


Mumsig frukost!

Kesella och yoghurt med olika frön, nötter och bär i har blivit min frukostfavorit!


Idag serverar jag med linfrö, solroskärnor, pecannötter och blåbär. Vad har du ätit till frukost idag?


Nya träningskläder!

Idag var det nästan vår i luften ute! Så härligt även om jag gillar vintern mycket. Det är ändå något särskilt när fåglarna kvittrar och vårsolen värmer. Nya träningskläder är ett måste! Här är 3 favoriter från Nike som jag är sugen på. Någon som beställt från deras hemsida? I staden där jag bor finns verkligen ingen bra sportaffär. I Göteborg finns det såklart massvis, men där är jag inte så ofta även om det bara är 8 mil härifrån.





 


Min matdag

Frukost: Kesella, yoghurt, varma blåbär, solroskärnor, linfrön. Stekt ägg på mitt nya favoritbröd Rågstyrka som många bloggare testat och tipsat om! Och mina vitaminer/tillskott såklart.



Lunch: En mycket god tonfisksallad direkt efter träning.



Mellis: Proteindrink på språng

Middag: Indiska köttbullar

Kommentar:
Började plugga ganska tidigt på morgon och drack då bara en kopp te. Frukost blev jag sugen på först vid 9 och sen åt jag aldrig något mellanmål innan jag åkte till gymmet strax innan 12. Direkt efteråt åt jag lunch och sen ett litet mellis på eftermiddagen i bilen till min föräldrar.

Halv åtta hos mig!

Så här ser det ut hemma hos oss just nu, jag lagar indiska köttbullar. Det luktar ljuvligt av alla kryddor!







Dagens träning - rygg, baksida axlar & biceps

Hemma från ett härligt timmeslångt pass på gymmet med fokus på rygg, baksida axlar och biceps. Nu skall jag sätta tänderna i dagens lunch! Tonfisk, ägg, ruccolla, tomat och paprika. Mums!

Jag behöver tips på bra ryggövningar! Vilken är din favorit? Baksida axlar/övre ryggen tycker jag att jag kommer åt med mina övningar, men det är svårare med de nedre ryggmusklerna. Så, om du har en bra övning - berätta för mig :)



The Blind Side

Den här filmen är ett måste för mig i helgen! Började nästan gråta när jag såg trailern, jag är så känslig för film. Försökte lägga in själva videon i blogginlägget, men det funkade inte som det borde!


Har ni sett den? Jag har hört flera som sagt att det är den bästa filmen de någonsin sett, jag hoppas att det stämmer!



Min matdag

Gårdagens matdag

Frukost
: Avokado, keso, ägg

Mellis: Keso, yoghurt, hallon

Lunch: Spenatsoppa

Middag: Matvete, sparris, bacon,

Kommentar:
Vid middagsdax stod vi både jag och sambon och tittade in i kylen. Ingenting hade vi som kunde bli en bra middag! I vanliga fall har vi en välkylld kyl/frys med mycket bra råvaraor men det är som att vi inte riktigt fattat att vi har kommit hem efter jul/nyår/skidsemester. Så igår fick vi ta det som fanns, jag åt alltså något typ av ihopkok och sambon stekte fryst pyttipanna. Mätta och glada åkte vi sedan till mataffären och handlade flera stora kassar med gott och nyttigt!






Mellanmål!

Idag på förmiddagen åt jag mellanmål. Jag är nästan stolt över mig själv, om det nu är något att vara stolt över.
Keso blandat med naturell yoghurt och varma hallon :) Mums!

Precis hemkommen efter en grymt bra träff med min mentor, en man som arbetat länge inom mitt arbetsfält och som jag träffar då och då för att bolla tankar om utbildningen och andra arbetsrelaterade frågor med. Härligt att ha!

Nu - gymmet!


Min matdag

Frukost: 2 kokta ägg, knäckemacka med ost, kalkon & paprika, kesella och yoghurt med nötter, linfrön och gojibär

Lunch: Köttfärssås, 1/2 avokado, tomat med havssalt och olivolja (SÅ gott tillbehör till allt..)

Mellanmål innan träning: Keso med kardemumma (ny favvo!) och lite nötter

Middag: Kyckling med matvete, sallad och kall sås

Kvällsfika: En kopp te och några nötter planerar jag att ta framför handbollsmatchen ikväll

Kommentar:
Mellanmål på eftermiddagen är ett framsteg så gott som något! Frukosten var stadig och jag höll mig verkligen mätt läääänge.


Min frukosttallrik




Dagens träning - core bosu + kondition

Idag testade jag ett nytt pass på Friskis som jag varit sugen på ett tag; Core Bosu. Efter att ha läst om passet på hemsidan och i Friskispressen har jag länge velat testa, men det har legat på "fel" dag för mig tidigare. Dock inte den här terminen!

Så här beskriver Friskis & Svettis passet:
En utveckling av Core där man använder sig av en Bosu (en halv balansboll fäst på en platta). Med boll/balansplattan tränas och utmanas bålstabilitet, styrka och balans i stort sett i varje övning, och den ger även möjligheter till pulshöjning. Instruktivt och fokuserat. Krävande, men var och en tränar efter egen förmåga. En utmaning för dig som vill gå vidare med core-träningen.


Tyvärr måste jag säga att passet inte alls lever upp till mina förväntningar. Det kom liksom aldrig igång! Bra för balansen, men inte alls lika härligt jobbigt för bålen som vanlig core, och som jag förväntat mig. Nja, det här passet går jag nog inte något mer på. Tyvärr!

Efter passet gick jag in i gymmet för att ro och cykla en stund. Härligt att få upp pulsen ordentligt! Dagens träning blev alltså 55 minuter core bosu och 25 minuter kondition.





Dagens middag - kyckling med gooood kall sås

Överraska mig! sa jag när sambon frågade vad han skulle göra för middag på kycklingfiléerna som låg i kylskåpet. Sedan åkte jag på träning med löftet om att få mat när jag kom hem.

Denna goda sås serverades tillsammans med stekt kyckling, sallad och matvete. MUMS säger jag!
2 dl lätt creme fraiche
1 tomater
0,5-1 röd lök (beroende på storlek och smak)
2 matskedar sweet chili sås
salt & peppar

Gott, snabbt och nytt! Det gillar jag :)


Dagens träning - skivstång/kondition

Roligt att terminen börjat och att passen kommit igång! Förra veckan (när första passet var) åkte vi ju skidor, men idag fick jag testa det nya skivstång/kondition. Riktigt roligt! Jag är härligt mör i kroppen och skall krypa till sängs strax!

Jag gillar att kombinera det här skivstångspasset med min gymträning. I gymmet kör jag tyngre vikter och bygger starka (stora?) muskler. På skivstången är det fler repetioner, lättare vikter och musklerna blir uthålliga. Bra kombo tycker jag!

Efter att Annika varit i London i helgen blev jag grymt sugen och har nästan pratat omkoll min sambo, kanske blir det en tripp dit om några veckor för oss :) Det vore så roligt!! Men som vanligt med CSN*2 som inkomst känns det alltid dumt att prioritera "onödiga" saker som resor och nöjen :(



Dagens träning - skivstång/kondition

Roligt att terminen börjat och att passen kommit igång! Förra veckan (när första passet var) åkte vi ju skidor, men idag fick jag testa det nya skivstång/kondition. Riktigt roligt! Jag är härligt mör i kroppen och skall krypa till sängs strax!

Jag gillar att kombinera det här skivstångspasset med min gymträning. I gymmet kör jag tyngre vikter och bygger starka (stora?) muskler. På skivstången är det fler repetioner, lättare vikter och musklerna blir uthålliga. Bra kombo tycker jag!

Efter att Annika varit i London i helgen blev jag grymt sugen och har nästan pratat omkoll min sambo, kanske blir det en tripp dit om några veckor för oss :) Det vore så roligt!! Men som vanligt med CSN*2 som inkomst känns det alltid dumt att prioritera "onödiga" saker som resor och nöjen :(



Min matdag

Frukost: 1/2 avokado med lite keso, naturell yoghurt (3 %) med en klick kesella, nötter, linfrö och gojibär.

Lunch: Äggröra (2 ägg) och bacon, grönsaker.

Middag: Köttfärssås, broccolli och blomkål.

Efter träning: Proteindrink

Kommentar:
Som ni ser, inga mellanmål :( Idag har jag inte varit hungrig eller sugen, förrän jag börjat laga mat, då blev jag VRÅLhungrig direkt. Skärpning med mellanmål alltså, igen...!
Lunchen var tvungen att gå snabbt då jag hade tajt mellan två föreläsningar (tur att jag bara har några 100 meter till skolan och hinner springa hem, matlåda är jag dålig på). Egentligen inte världens bästa lunch, men absolut bättre än ingenting!



Min träning vecka 2

Måndag: Skidåkning hela dagen
Tisdag: Skidåkning hela dagen
Onsdag: Skidåkning hela dagen
Torsdag: Skidåkning hela dagen
Fredag: Skidåkning halvdag
Lördag: -
Söndag: Rygg, baksida axlar, biceps 45 min + jogging 15 min

Så underbart att vara utomhus nästan hela dagarna! Dessutom har jag tävlat en del mot min käre far som vid 60-års ålder fortfarande är en fantastisk skidåkare som jag verkligen måste kämpa för att hänga med. Ibland vann jag, ibland vann han - min lår var fulla av mjölksyra och pulsen lugnade inte ner sig förrän en bra bit upp i liften :) Utan tvekan bra träning alltså! Även de lugnare åken räknar jag som träning då pulsen är som vid en bättre promenad.
Söndagens pass var härligt och nu ser jag fram emot en vecka full av träning på gymmet!


Dagens träning - rygg, baksida axlar & biceps + jogging

Efter att ha gnällt en stund för min sambo om hur jobbigt det skulle bli att ta mig till gymmet tog jag bussen. Det svåraste med träning tycker jag är att ta sig till gymmet när det regnar, blåser och är mörkt ute. Efteråt känns det alltid jättehärligt, men det kan verkligen ta emot att ta sig ut. Har ni samma problem?

När jag skulle bege mig hemåt efter det härliga passet (som precis som vanligt kändes helt fantastiskt och jag kunde inte förstå hur jag kunde vara så negativ innan...) bestämde jag mig för att jogga hem istället för att åka buss. Vad hände!? Jag som inte alls gillar löpning lade benen på ryggen och var hemma ca 15 minuter senare. Eller mja, "benen på ryggen" var kanske inte riktigt korrekt. För det första springar jag ganska sakta (dålig teknik tror jag), och för det andra var det tokhalkigt ute. Men jag gjorde det och jag är så förbannat nöjd med mig själv!

Det är så fantastiskt det här med träning. Hela dagen idag har jag varit trött, lite sur och irriterad för att hemtentan aldrig blir klar. En timma på gymmet fixar biffen och nu är jag ett enda stort leende.

 




Dagens middag - laxfilé med matvete, keso och grönt

Kylskåpet är fortfarande inte så välfyllt som det brukar. Igårkväll gick vi till den lilla mataffären som ligger nära oss, men nästan allting var slut. Framförallt grönsaker. En torr och dassig salladskruka fanns det kvar, inte ruccolla, inte babyspenat - ingenting. Men vi fick i alla fall tag i lite frukostmat. Dagens middag blev en tallrik med lite olika goda saker, även om jag saknade min favorit ruccollan :)

Laxfilé stekt i ugn, matvete, 1/2 avokado, tomat, olivolja och keso

Nu skall jag skriva lite på min hemtenta och sen fundera på om jag skall ta mig ut genom regnet bort till gymmet. Var är min motivation?


Ny bok

Idag när jag sprang in på Bokia för att byta min Låna&Läs-bok fick jag se ett stort ställ med olika böcker med hälsotema. Jag kikade lite snabbt och hittade flera intressanta titlar, både om träning, kost och "annat" välbefinnande. Ett litet inköp blev det, kanske skall jag provlaga något ikväll?

Lättlagad GI - Ola Lauritzon

 

Hoppas på många bra recept - återkommer med recension!

 


Hemma!

Hemma efter en underbar vecka i Trysil! De första 4 dagarna var det molnigt och snöade hela tiden. Off-pistkänsla i backen alltså :) Men sen kom solen fram och vi hade 3 riktigt fina skiddagar (men de första var också bra). Väldigt lite folk i backarna och ingen kö till till liften, alltid uppskattat! Mysiga kvällar med mycket sällskapsspel och skratt, och myyyycket tårta (2 födelsedagar)t.

Nu är det härligt att vara hemma och det skall bli så skönt att komma igång med kost och träning ordentligt efter jul, nyår och semester. Hur man än försöker så tycker jag att det är svårt att hålla karaktären under sådana förutsättningar.

Idag står uppackning och tvättning på schemat, förhoppningsvis hinner jag med ett pass på gymmet också. Ikväll lugn och ro, god middag och kanske en film. Vilken är er favorit? (film alltså) Och vad äter ni till middag ikväll?





Nya träningsformer

Tennis är jag så sjukt sugen på att spela i vår! Tror att det skulle vara jättekul att göra tillsammans med sambon och jag inbillar mig att vi skulle vara ungefär lika bra (mindre bra...). Svettigt och roligt! Bra träning helt enkelt. Jag spelade när jag var liten och var nog helt okej duktig, men det är länge sen nu! Har ni spelat tennis?



Finns det någon träningsform som du är sugen på att testa i vår?


Tips på kokböcker?

Jag älskar kokböcker! Kan ligga i sängen på kvällarna och bläddra och bli hungrig :)

Nu vill jag ha era bästa tips på kokböcker som är fullproppade med härliga, och gärna nyttiga, recept. De flesta kokböcker jag har är för lite festligare (och onyttigare) tillfällen, så nu behöver jag fylla på förrådet för att inte tappa inspirationen att äta riktigt nyttigt i vår.

 

Till vänster: En klassiker som väl nästan alla har i sitt hem? Till höger: En kokbok som jag är sugen på att köpa, "Familjens hälsokokbok". Någon som har den?

 


Kosttillskott

Det här är mitt första tidsinställda blogginlägg och jag hoppas verkligen att det fungerar :)

Det här med kosttillskott i olika former är verkligen en djungel! Jag önskar att det gick att få i sig allt man behövde via maten.. Vi som tränar mycket måste få i oss extra mycket av diverse vitaminer och mineraler. Jag har Mitt Val Sport och tar en tablett varje morgon. Jag har ju tidigare skrivit om att jag har svårt att få i mig så mycket fisk som man rekommenderar för att tillgodose behovet av Omega 3. På olika sidor på internet och i olika sidor har jag också läst om positiva effekter vi som tränar mycket kan få av extra mycket sådana fettsyror, så därför äter jag omega3-tillskott varje dag.

Proteinpulver har jag hemma och jag dricker alltid en shake efter träning. Skall bli bättre på att äta proteinrika mellanmål och då kanske jag inte behöver dricka proteinshakes lika ofta. Det finns ju massa olika teorier om hur mycket protein man skall få i sig varje dag, men runt 2 gram/kilo kroppsvikt är nog det vanligaste jag läst. Det innebär alltså strax över 120 gram per dag för mig, och det är verkligen inte lätt tycker jag.

Äter du några tillskott? Varför/varför inte? Vilka?









Hejdå!

Nu har vi packat allting, skönt! Jag går och lägger mig och hoppas att jag somnar fort så att det snart är morgon :) Jag har längtat så efter den här veckan, och nu är den här.

Har skrivit några inlägg som är tidsinställda, alltså kommer de (förhoppningsvis) att publiceras medans jag är borta. Kul att se om det fungerar :) Så nu har ni all anledning att titta in här i veckan!

Mot skidåkning och frisk fjälluft! Kram på er mina bloggläsare,


Min träning vecka 1

Lägger ut min träningsvecka här redan innan den är slut. Imorgon åker vi ju iväg :)

Måndag: Axlar, bröst, triceps 60 min
Tisdag: Ben, rumpa, mage 60 min + Promenad 60 min
Onsdag: Rygg, baksida axlar, triceps 45 min
Tordag: -
Fredag: -
Lördag: Skidåkning hela dagen
Söndag: Skidåkning hela dagen

Benpasset i tisdags måste ha varit riktigt bra, för jag har sådan jäkla träningsvärk...! Skön känsla :)
Är nöjd att jag fick in mina 3 gympass i början på veckan. Skidåkning är ju jätteroligt och bra benträning, men jag måste nog få in ett längdskidpass i helgen för att få upp pulsen ordentligt. Tur att min fina sambo också gillar det!


Skidlängtan

Sitter i skolan och håller på att bli knäpp av alla begrepp som snurrar i huvudet...! Förändringsprocesser i organisationer heter kursen och det är verkligen jätteintressant, men just nu vill jag bara vara klar med tentan och åka hem och packa inför morgondagens resa till Trysil.




Jag längtar efter att vara utomhus hela dagarna, äga backen och dricka varm choklad i liften. Jag längtar efter att spela sällskapsspel iförd underställ eller myskläder. Jag längtar efter att gå upp tidigt på morgonen och äta riktig skidåkarfrukost. Jag längtar efter tystnaden som nästan gör ont i öronen när man står högst uppe på fjället och ser precis hur långt som helst. Jag längtar tills imorgon!


Nu skall jag göra ett sista ryck, önska mig lycka till!


 


Min matdag

Både frukost och mellanmål är sådant som jag måste blir bättre på att äta. Frukost äter jag visserligen alltid, men jag tycker att det är svårt att äta ordentligt så att jag står mig hela förmiddagen. Ett av mina mål för 2011 alltså! För att jag skall kunna "kolla" mig själv och se om jag blir bättre på det eller inte, kommer jag att skriva upp mina matdagar. Kanske inte alla dagar, men så ofta jag kan! Blunda om det är ointressant :) Kanske kan det ge inspiration till någon.

Frukost:
1 rågstyrka med kalkon och kokt ägg.
Egentligen för lite. Borde äta mer frukost men imorse var jag uppe tidigt och då är det svårt...

Mellanmål efter träning: Proteinshake

Lunch: Kyckling, matvete och sallad

Mellanmål: Kokt ägg på knäckemacka

Middag: Fetaostbiffar med broccolli, yoghurtsås och tomat

Kvällsmål: Lite nötter, kesella med varma hallon.

Kommentar:
För lite frukost, men jag gick som sagt upp tidigt och åkte och tränade ganska snart efter frukosten. Efter det drack jag en proteinshake. Jag kände mig i alla fall inte hungrig innan lunch! Är nöjd med att jag åt mellanmål på eftermiddagen och ett litet kvällsmål. Det är ett av mina mål för 2011. Försöker tänka på att äta flera olika färger på grönsakerna vid varje mål, detta för att få i mig olika sorters antioxidanter. Har hört att tre färger är optimalt, men det är svårt tycker jag! Rött och grönt är lätt, men fler färger är svårt. Hur som helst! En helt okej matdag :)



Dagens middag - fetaostbiffar med kall sås och broccolli

 

Fetaostbiffar:
400 gram köttfärs
200 gram fetaost skuren i kuber
1 liten vitlöksklyfta
olivolja
salt & peppar

Blanda alla ingredienser och forma till biffar. Stek och ät med tzatziki (fast idag skippade vi gurkan som var slut här hemma) och valfritt tillbehör.

 


Dagens lunch - kyckling, matvete och gooood sallad

Gårdagens middag och dagens lunch :)

 

1 kycklingfilé delad i två skivor och sedan stekt (jag hatar saftig kycklingfilé, mina måste vara hårt stekta så därför delar jag på hälften och steker ordentligt...) matvete och diverse grönt i form av paprika, avokado, ruccolla, babyspenat. Mumsig olivolja på och en klick grekisk yoghurt. Mums och jag är mätt!


Dagens träning - rygg, baksida axlar & biceps

Snabbt pass på gymmet innan jag satte igång att skriva på hemtentan. 45 instensiva minuter med superset och tunga vikter. Ikväll skall vi bowla och äta mat med hela min sambos familj plus svägerskas svärföräldrar, så därför var jag tvungen att passa på tidigt imorse.

Det här med att det är nytt år måste verkligen ha jagat folk ur stugorna för att träna! Det är så mycket folk på gymmet, verkligen mycket, mycket mer människor där än vanligtvis. Jättekul om fler får upp ögonen! Hoppas att de lyckas hålla motivationen uppe. Jag har ju själv satt upp mål för 2011, men jag vill inte kalla det ett klassiskt nyårslöfte. Vilka är dina träningsdrömmar/mål/önskningar/löften för det nya året?


Dagens träning - ben, rumpa, mage + promenad

Precis hemkommen efter en timmeslång promenad med min fina vän T. Hon och hennes sambo skall ha barn i vår och det är så roligt och overkligt att prata om det lilla livet som växer! ♥

Idag har jag också hunnit med ett pass för ben, rumpa och mage. Jag var helt slut när jag åkte från gymmet! Min magcirkel tog nästan kål på mig på slutet, och benen var alldeles skakiga. Härlig känsla som jag lärt mig älska!

Passet bestod av:
Raka marklyft
Knäböj med skivstång
Utfall med skivstång
Rumpa & baksida lår på pilatesboll
En övning för magen & insida lår med pilatesboll mellan fötterna. Ligger på rygg, höjer och sänker benen långsamt.
Rumpa i kabelcross
Magcirkeln (situps på boll, plankan på boll, indrag på boll)

Resten av dagen har jag spenderat med näsan i kursböckerna...



Frukost

Åå vad jag längtar tills på fredag! Då åker vi till Trysil med mina föräldrar, syster och systers pojkvän för en veckas skidåkning. Min fina syster har jag inte träffat sedan i början av november och jag saknar henne så det gör ont i hjärtat ibland! Många träffar såklart sina syskon mycket mer sällan än så, men jag har inte vant mig än... Förutom att träffa henne ser jag såklart fram emot skidåkning, mys med resten av familjen, god mat och inga måsten :)

Sitter här och äter frukost, naturell yoghurt, kesella, gojibär, linfrön och en mix med diverse frön och havre. Har suttit och läst lite i mina kursböcker på morgonen och strax skall jag sätta igång med hemtentan. Skulle vara så skönt att vara klar på torsdag kväll, då behöver jag inte sätta mig och skriva direkt när vi kommit hem från Trysil. Vi får väl se!


Skall också ge mig själv ett ordentligt pass i gymmet med fokus på ben, rumpa och mage. Då tror jag att jag orkar skriva som bara den efteråt!


Dagens träning - axlar, bröst, triceps

Den här sköna övningen för axlar och triceps avslutade jag mitt pass med idag. Den sög verkligen musten ur mina muskler! Några andra övningar som mitt pass innehöll;

  • Axelpress med hantlar
  • Hantellyft framåt för axlar
  • Triceps-pushdown
  • Tricepsdrag i cabelcross
  • Hantel-flyes
  • Bröstövningar i cabelcross

För att vara måndag kl 11 på förmiddagen var det otroligt mycket folk på gymmet idag! Jag undrar om det är nyårslöften och nyhetens behag... När man tränar på "mitt" gym mitt på dagen brukar man aldrig se mer än kanske max 10 personer, idag var det säkert 30-40. Jag tränar nästan aldrig i vanliga maskiner längre, så jag slapp "slåss" för att kunna träna. Skönt det!

Nu, åter till hemtenta och caseanalys.





Söndagsmys

Mums! Inte världens nyttigaste, men en liten kopp så här på söndagskvällen kan inte skada!

 

Nu går jag och lägger mig, tar med mig en bra bok men somnar säkert innan jag hinner öpnna den :)


Dagens träning - rygg, baksida axlar & biceps

Årets första träningspass! Sa till mig själv på väg till gymmet: (högt för att det skulle kännas på riktigt) "Nu skall du sätta standarden för årets träning". Och OM jag gjorde! Är riktigt toktrött i framförallt musklerna på axlarnas baksida. Älskar att ha kört slut just den muskelgruppen, tycker att det är snyggt med muskler där, och dessutom känns det väldigt bra för att de hjälper hållningen och gör att man inte får ont när man sitter mycket vid datorn, vilket jag såklart gör när jag skriver diverse skolarbeten.

Den här övningen gjorde jag bland annat

Nu har jag sörplat i mig min favorit efter träning - proteinshake gjord på pulver med jordgubbssmak, mjölk och isbitar. Smakar precis som milkshake och är nästan farligt gott! Det är jag värd efter ett hårt pass.



Nu blir det dusch och sen laga mat. Tror att det blir min goda renskavsgryta! Vad äter ni idag?





Min träning vecka 52

Måndag: Rygg, baksida axlar, biceps 60 min
Tisdag: Axlar, bröst, triceps 60 min + promenad 50 min
Onsdag: Gymkondition 50 min (cykel, löpband, roddmaskin)
Torsdag: Ben, rumpa, mage 50 min
Fredag: -
Lördag: - (15 minuters kvällspromenad för att slänga sopor och källsortera räknas väl inte...)
Söndag: Rygg, baksida axlar, biceps 60 min

5,5 timmar




Hemside-tips!

Hittade en sida med oändligt många styrketräningstips! En övningsbank med (enligt dom, jag har såklart inte räknat) över 600 styrkeövningar med tillhörande videos. Dessutom finns färdiga program. Bra när inspiration behövs!

www.styrkeprogrammet.se alltså!

Nu skall jag återgå till min kurslitteratur. Hemtenta och caseanalys är vad min dag skall bestå av. Och ett pass i gymmet senare!




Pizzadag?

Gårdagskvällen spenderades här hemma med fina vänner i lugn och ro. Vi åt god mat och spelade spel. Vid tolvslaget gick vi ut för att skåla och titta på fyrverkerier. Jag älskar när himlen färgas och mönstras, men skulle aldrig lägga pengar på det själv. Kommunen som jag bor i bjuder invånarna på ett stort fyrverkeri och det är måååånga andra som också skjuter. I säkert 25 minuter var det raketer på himlen vart vi än tittade. Vackert! Vid fyratiden i natt lämnade de sista gästerna oss och vi somnade om stockar direkt. Som ni förstår har dagen idag varit en väldigt lugn dag, precis som för många andra runt om i vårt avlånga land. Skönt är att ingen av oss här hemma lider av huvudvärk eller illamående efter diverse drycker, som nog många andra gör. Vi hade världens bästa nyårsafton utan mängder av alkohol!

Jag äter nästan aldrig pizza. Senast var nog i vår/vintras någon gång kanske. Tycker att det finns godare hämtmat om vi inte orkar laga mat, och dessutom älskar jag att stå i köket så oftast finns det ingen anledning att låta någon annan göra jobbet :) Idag dock, har jag ätit pizza. Sambon var så himla sugen och jag tyckte att det lät gott. Sagt och gjort. Vi ringde och beställde. Istället för det vanliga "15-20 minuter", fick vi ett "välkommen om 45 minuter". Många som var sugna på pizza idag alltså. Gott var det, men nu lär det dröja si så där ett år innan jag blir sugen igen.

Så mycket mer behöver inte min mage idag!

Tycker du om pizza? Är det mat som då och då slinker ner eller är det något du undviker?

God fortsättning på er kära bloggläsare!


RSS 2.0