Dagens middag - indiska köttbullar
Idag har vi testat ett nytt recept och det blev så himla gott! Receptet kommer från Fitness Magazine (något nummer som jag inte minns) och där heter dom "Lammköttbullar från Kashmir". Vi gjorde på vanligt blandfärs och det blev som sagt mycket bra!
Cirka 5 portioner
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
2 tsk garam masala
1 tsk chilipulver
1/2 tsk gurkmeja (skippade vi)
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk havssalt
800 gram lammfärs (men vi hade blandfärs)
2 msk olivolja
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor (vi hade två stora)
2 tsk riven ingefära (kan gott ta lite mer nästa gång)
2 msk hackad mandel (hacka inte för smått, det är gott när man får mandelbitar i munnen :))
1/2 dl kikärtsmjöl (skippade vi)
2 msk mango chutney
1,5 dl matlagningsyoghurt
2 dl vatten
En näve färsk koriander, finhackad (vi hade inte det idag, men det skall vi absolut ha nästa gång!)
Blanda alla torra kryddor i en skål. Blanda färs, pressad vitlök, ingefära, kikärtsmjöl, den hackade koriandern, hälften av kryddmixen och 1 msk av oljan. Rulla små bollar och ställ åt sidan.
Skiva löken. Värm resten av oljan och fräs löken i ca 1 minut. Tillsätt sedan resten av kryddmixen. Rör om och låt inte kryddorna brännas! Blanda i yoghurt, chutney och vatten. Låt koka upp. Sänk värmen och låt stå och puttra i ca 5 minuter. Lägg i köttbullarna och låt puttra tills såsen fått en tjockare konsistens och köttbullarna är klara.
Servera med lite färs koriander på toppen och matlagningsyoghurt. Jag åt brocolli till och sambon åt ris.
Cirka 5 portioner
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
2 tsk garam masala
1 tsk chilipulver
1/2 tsk gurkmeja (skippade vi)
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk havssalt
800 gram lammfärs (men vi hade blandfärs)
2 msk olivolja
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor (vi hade två stora)
2 tsk riven ingefära (kan gott ta lite mer nästa gång)
2 msk hackad mandel (hacka inte för smått, det är gott när man får mandelbitar i munnen :))
1/2 dl kikärtsmjöl (skippade vi)
2 msk mango chutney
1,5 dl matlagningsyoghurt
2 dl vatten
En näve färsk koriander, finhackad (vi hade inte det idag, men det skall vi absolut ha nästa gång!)
Blanda alla torra kryddor i en skål. Blanda färs, pressad vitlök, ingefära, kikärtsmjöl, den hackade koriandern, hälften av kryddmixen och 1 msk av oljan. Rulla små bollar och ställ åt sidan.
Skiva löken. Värm resten av oljan och fräs löken i ca 1 minut. Tillsätt sedan resten av kryddmixen. Rör om och låt inte kryddorna brännas! Blanda i yoghurt, chutney och vatten. Låt koka upp. Sänk värmen och låt stå och puttra i ca 5 minuter. Lägg i köttbullarna och låt puttra tills såsen fått en tjockare konsistens och köttbullarna är klara.
Servera med lite färs koriander på toppen och matlagningsyoghurt. Jag åt brocolli till och sambon åt ris.
Bilden hamnade tyvärr på sniskan och jag vet inte riktigt hur man fixar till det... Ni får hålla till godo. Det är ju i alla fall min första egentagna bild här på bloggen :)
Riktigt gott blev det som sagt, ni måste testa! Vilken är din favoriträtt?
Kommentarer
Postat av: Anna
Mmmm vad gott det ser ut, även om bilden är på sned.. ;)
Stå på dig mot svärmor. Jag har samma "problem" med min svärmor som vill att jag ska äta saker jag själv inte vill. Dessutom ger hon barnen godis & bullar mm så fort man vänder ryggen till. Tror det är ett speciellt svärmors-betéende..
Trackback